2011-09-27 421 瀏覽
鴻興位處屏山,一連四、五個舖位,仲有一個露天停車場係隔離,好似都唔細。雖然嗰魚缸唔大,但係都有十條、八條唔同大細嘅斑,地下就放咗幾個膠盆,有蝦、有蟹。大花蝦只係剩番兩隻,我哋一行三人,就揀咗六隻鬼蝦,用豉油皇煎,因為望落都幾大隻,$10一兩,共10兩,盛惠$100。盡頭嘅舖位,就係燒味嘅肉枱,老闆娘話燒肉靚,我哋就叫咗嗰燒肉拼燒鵝。返埋位,我哋再加碟啫啫通菜牛肉煲、炒斑球同八寶冬瓜粒湯,合共四餸一湯。燒肉拼燒鵝先到,先食一口燒肉,偏肥,入口有d油膩,皮脆,但偏硬,坦白講,撇除肥瘦問題不談,燒烤功夫一般,而且味道偏鹹,麻麻地;至於燒鵝,係下裝,唔太肥,皮唔算脆,但可以接受,肉質嫩滑,味道亦適中,唔會過鹹,比燒肉好食,$60一碟雙拼,可以接受。跟著係豉油皇煎鬼蝦,賣相一流,如果色澤再深d,仲靚;未食,都聞到豉油皇嘅香味,唔錯;隻蝦都好大隻,$100六隻,仲要係活蝦,抵食;入口,肉身爽,豉油皇亦入味,蓋過蝦嘅鮮味,但鬼蝦本身唔夠鮮味,用豉油皇煎就正好把鬼蝦嘅弱點掩蓋。嗰八寶冬瓜粒湯,真係好多料,除咗冬瓜外,仲有勝瓜、草菇、蔥、瘦肉、雞肉、火腿、鯪魚肉、蟹柳、蝦仔、魷魚鬚,可惜湯底唔夠清,有d

有海鮮供應

燒味嘅肉枱

燒肉拼燒鵝,燒肉麻麻地,燒鵝ok
跟著係
$100嘅豉油皇煎鬼蝦
八寶冬瓜粒湯,真係好多料,除咗冬瓜外,仲有勝瓜、草菇、蔥、瘦肉、雞肉、火腿、鯪魚肉、蟹柳、蝦仔、魷魚鬚,可惜湯底唔夠清,有d油,味道仲好複雜,因為入面有太多唔同種類嘅食材,唔細心挑選過,唔多喜歡。
八寶冬瓜粒湯,真係好多料
至於
啫啫通菜牛肉煲,唔係砂鍋,係一個鐵鍋,牛肉有d過熟,偏韌,通菜亦都係煮得太耐,唔夠青綠,唔知點解,仲有d豬潤係嗰鍋入面,哈哈,而且冇啫啫嘅惹味
啫啫通菜牛肉煲,仲有d豬潤係入面
最後,係
炒斑球,老闆娘話係新鮮劏嘅大青斑,入口都覺新鮮,絕對唔係雪藏魚,都有d魚味,但唔滑,肉身亦唔爽,$90一碟,普普通通啦
炒青斑球
哈,呢度有
樽裝可樂,不過係大樽裝,一人一支,好味道
懷舊嘅大樽裝可樂
今晚最好食嘅一定係豉油皇煎鬼蝦,而且係非常抵食,其他餸菜,水準一般,不過價錢平,翻開餐牌,好多菜色都係$40-$60,唔算貴;今晚有魚、有肉、有菜,仲有湯,埋單$375,每人$125,經濟抵食

2011-09-26
有海鮮供應