2020-12-09 121 瀏覽
今日同我家先生又周圍去搵野吃。門面整整齊齊, 鋪內有貼畫, 有假樹籐, 亦有小動物公仔配襯, 可見店主有花心思。坐在這里, 喝杯咖啡, 打個卡, 有種小資且清新的感覺, 不錯!我地見有餐廳有提供早餐, 每日特色的精選午餐 及輕鬆下午茶。我地就反而想試試他們的晚餐MENU。前菜: 香煎阿根廷赤蝦見到蝦身煎得透, 仲驚緊肉質會吾會好乾呢?點知有驚喜, 廚師拿挰得個時間剛剛好, 蝦肉食得出系剛剛好熟透, 有肉汁且鮮甜。湯:龍蝦湯龍蝦湯飲完我到宜家仲念念不忘。蝦肉又大又爽口彈牙, 眼見有成10塊蝦肉, 真材實料。味道濃郁, 龍蝦熬製而成的湯底, 很香, 但不會說很鹹的感覺。我家先生叫左牛菌湯他說牛菌湯跟龍蝦湯是不一樣的感覺。飲落口, 淡淡的菌菇香味且新甜。而且飲落口仲有一粒粒磨碎的菌菇口感。如果喜歡香甜的朋友, 絕對可以試一下牛菌湯。主菜: 美國鞍格斯西冷牛排 5oz因為疫情的關係, 老闆告訴我們, 非常抱歉, 牛扒只能是全熟, 這樣子食客食得比較安全。雖然我沒食過全熟的牛扒, 但店主這份心意, 我收曬。非常為食客著想的舉動。切開曬牛扒,又有驚喜, 牛扒不乾身又不粗糙的口感。反而是柔軟的、味道
今日同我家先生又周圍去搵野吃。

前菜: 香煎阿根廷赤蝦
見到蝦身煎得透, 仲驚緊肉質會吾會好乾呢?

湯:龍蝦湯

我家先生叫左牛菌湯
如果喜歡香甜的朋友, 絕對可以試一下牛菌湯。

主菜: 美國鞍格斯西冷牛排 5oz
切開曬牛扒,又有驚喜, 牛扒不乾身又不粗糙的口感。反而是柔軟的、味道濃郁的肉。難怪老闆夠膽同我地講, 食全熟, 好味。

甜品: 焗火焰雪山
因為製造需時30分鐘, 所以一開始就要order定。
叫得火焰雪山, 就當然系外熱內凍啦, 這份是做到的。那種冷熱交融的感覺,何其過癮。
我好似一路食緊空氣, 但又好香蛋白味, 又甜甜地, 軟棉棉的口感,為我地呢餐添上完美句號

有幸同老世傾計, 交談間, 聽得出, 睇得出呢間系良心小店且有創意

點解?
因為我地這餐飯, 老世幫我地換左好多次餐具, 換著平時我一定會話佢唔環保, 但他說因為疫情關係, 不想餐具就咁放系枱面, 增加接觸機會。

雖然我見到餐廳內環境好乾淨, 枱台都無油淋淋感覺, 但呢個舉動我系好受落的
食得很放心。
另外, 原來無疫情的時候, 店主系好歡迎客戶包廂開party, 而且有一個神秘房間,裝修得體,好適合家庭聚會, 特別系求婚。有諗頭

總結: 想不到工廠的餐廳, 有驚喜, 而且系良心店舖, 絕對可以成日再來.
2020-12-05
午餐