餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

2021-05-13 194 瀏覽
係南豐紗廠打卡 打到攰攰地,search下附近有咩食,比我搵到呢個Afternoon tea set 😆依家做緊special offer 勁抵‼️$288/2位‼️ 而且唔洗加1✨ 所以即刻去叫返個先😆(不過餐廳位置較為偏遠,喺荃灣工業區內,都搵咗一陣路)另外如果想叫tea set menu 上以外嘅飲品,只需以半價 就可以升級了✨🧁Afternoon tea set 低層咸點🍽北海道帶子一口酥帶子切成薄片卷成朵花仔,再加上幾粒帶子做點綴,一口酥酥脆可口,內有少少沙律,成個配搭好fresh✨🥭香芒海蝦紅菜頭撻🦐海蝦鮮味十足,撻內有香芒同紅菜頭粒粒,好juicy 😆但啲汁就令到撻皮冇咁脆。🥑牛油果蛋沙律多士🥚蛋沙律調味啱啱好,配上熟度剛好嘅牛油果,令口感好creamy ✨🍽黃金雞肉條🍗雞肉條結實,沾上甜酸醬,酸酸甜甜好開胃😆✨中層🍰英式鬆餅心心造型嘅鬆餅,好有少女心😆鬆餅暖暖地,抹上cream cheese 同果醬,非常之夾💕🍊柚子芝士蛋糕🍰口感綿滑,較輕盈,酸酸地。🍫石板街朱古力蛋糕🍰棉花糖味較突出,唔太食到朱古力嘅味道,蛋糕整體偏甜。🍽班蘭意式奶凍🍮奶凍入口即化,口感順滑,班蘭味清新🌱

🧁Afternoon tea set
低層咸點
🍽北海道帶子一口酥
🥭香芒海蝦紅菜頭撻🦐
🥑牛油果蛋沙律多士🥚
🍽黃金雞肉條🍗
雞肉條結實,沾上甜酸醬,酸酸甜甜好開胃😆✨

中層
🍰英式鬆餅
🍊柚子芝士蛋糕🍰
口感綿滑,較輕盈,酸酸地。
🍫石板街朱古力蛋糕🍰
棉花糖味較突出,唔太食到朱古力嘅味道,蛋糕整體偏甜。
🍽班蘭意式奶凍🍮
奶凍入口即化,口感順滑,班蘭味清新🌱

頂層
🥭芒果熱情果慕絲蛋糕🍰
🍊甘橘伯爵茶慕絲蛋糕🍰
頂層嘅2個慕絲蛋糕,外層嘅皮都非常之甜(偏向死甜),而外層嘅皮亦係生果味主要嘅來源。入面嘅慕絲口感綿密,伯爵茶味都幾突出。
🍽冰梅浸串茄🍅
食完個勁甜嘅蛋糕,再食個酸酸地又少少酒味嘅蕃茄仔中和下先🙈

🍹海鹽焦糖咖啡 Salted Caramel Coffee
底層係海鹽焦糖味,撈勻後焦糖同咖啡香味融合一齊,微苦中帶一點甜。而餐廳非常之支持環保,使用不鏽鋼飲管。👍🏻

🫖蘋果玉桂茶 Apple Cinnamon tea
有淡淡嘅玉桂香,清新得來好解膩🌿

🌟整體黎講咸點好出色,如果頂層嘅蛋糕少甜,咁就滿分啦。店員好細心為我地推介✨
下午茶