2019-10-23
聽好多人介紹龍門有條宵夜美食街,因為係一個小社區,暫時未被地產商收購,冇咩大型商場同連鎖餐廳,附近有好多小店經營的地道美食,主要都係做街坊生意,一到晚上就好熱鬧, 成條美食街都香氣勃勃。今晚同妹妹揀咗龍門冰室試一試,7點半門口已經有好多街坊等緊位,我哋等咗20分鐘就有位,極度肚餓。咖哩吉列豬柳飯 $47一來到,嚇左一跳,成塊面咁大嘅豬柳,仲要係切得幾厚身。豬扒肥瘦適中,食到有豬油香味,而且炸得好酥脆,但邊位食落會有少少界口。 咖哩有少少辣,送飯一流。黑松露薯條 $38因為冇曬薯條所以轉左薯皮, 薯皮既調味好似kfc既薯格咁有啲香辣味,因為本身薯皮已經有味再加黑松露醬就好濃味啦。個黑松露醬好好味,好香,我妹好鍾意食。薯蓉焗青口 $38又係嚇一跳,分量超大,以38來講,絕對係物超所值。 呢個小食可以當主餐,食晒會好飽好飽。 薯蓉冇調味過的,面頭鋪滿熱溶芝士。 青口都算幾大隻,但露出嚟嘅部分就焗好乾。吞拿魚芝士玉子燒配炸蝦 加 撈丁$55同想像中的玉子燒唔同,呢個似奄列多啲,但食落都算唔錯,吞拿魚醬好味。 撈丁既醬汁味道好似鰻魚汁, 整係都唔錯。
咖哩吉列豬柳飯 $47
黑松露薯條 $38