2015-11-10 1094 瀏覽
這一晚,又到我們為食姊妹三人組的聚會時間,今次我們決定來到銅鑼灣的 Burgeroom,食傳說中的巨型漢堡。雖然門口出面有好多露天座位,但當時仲係大熱天時,於是我們決定坐在裡面的座位,裡面的桌和座位感覺有點狹小,我們當時叫了許多東西,幾乎都放不下,所以每次都拿拿臨食晒 d 小食,大碟的漢堡才可以放置到。見到 menu 咁多野食,雖然明知漢堡會好巨型,但都忍唔住叫多幾款小食。呢桶薯絲蝦,我覺得一般啦,無錯中間件蝦球都幾大件,但出面的薯絲稍嫌較稔唔夠脆。呢桶粗薯條很粗切,外面炸到脆卜卜,裡面留有薯仔的粉糯,好味道。仲叫多碟帶子沙律,食番 d 菜吸下油先啦。沙律菜都相當清新,預先混入黑醋汁,酸酸甜甜好開胃,帶子稍微煎過都幾香,而且仲大過件五蚊銀,肉質都相當軟稔彈牙,份量都很多啊,最好都係同人 share。我們各自叫一款漢堡,然後才 share 裡面的餡。咁我就叫了鵝肝軟殼蟹漢堡,好大件,真的驚為天人!餡料叠到好高,應該都有 10cm 吧,除了手掌般大的鵝肝、大過手掌的炸軟殼蟹之外,仲有幾層沙律菜、鮮蕃茄、芝士等,一啖真係咬唔晒呀!最頂的漢堡包,稍為烘過,滿佈香口的芝麻,口感脆脆地好香口。鵝肝

薯絲蝦
粗薯條
鵝肝軟殼蟹漢堡
鵝肝煎得頗為香脆,入口即溶,香甜的油脂在口裡溶化,心裡有種奢侈的感動~ 比手掌還大的炸軟殼蟹,雖然脆卜卜,但咬幾下便完全溶入口中,味道都幾鮮甜。
鵝肝軟殼蟹漢堡
另外朋友的龍蝦漢堡,我試了少許,亦都相當推介啊!
龍蝦漢堡
切開蝦頭後,一大堆蝦子和蝦膏爆出來,感覺非常澎湃,可是我因為怕肥,所以沒有試過。
龍蝦漢堡
朋友 share 給我一大隻龍蝦鉗肉,肉質相當鮮甜而彈牙。
龍蝦漢堡
另一位朋友的吉列蠔芝土漢堡,上菜的時候,蠔還剛炸好,仍是熱辣辣的。
飲品的叫了抹茶 Latte,味道有淡淡的抹茶及奶香,口感都幾綿滑,水準不錯。
呢度的漢堡飽咁大件,獨食一定會易肥,我建議最好連同三五知己一起開心 share。我們三個叫了那麼多東西,已經食到非常飽,最後捧住個大肚皮出門口。
2015-09-10
粗薯條