2016-05-02 360 瀏覽
今日要去細妹屋企開House Warming Party,一於買個蛋糕上去開心share!路經Noah,見到有兩款新品上市,一種係「朱古力半熟布丁蛋糕」($168),另一款係「蘋果半熟布丁蛋糕」($148)。兩款都想試,見係阿妹咋,一於豪多20皮買個貴野!蛋糕外形走粗獷路線,都幾Raw,面頭係香滑既忌廉同朱古力粉。切開一睇,發現有四層:海綿蛋糕、流心朱古力、布甸、餅底。海綿蛋糕鬆軟,幾香朱古力味;要做到流心朱古力效果,記得食之前要室溫放15分鐘,流心令到蛋糕更濕潤,唔會乾爭爭;布甸好香滑,未試過蛋糕+布甸咁食,好有新鮮感;個餅底都俾到我驚喜,好多蛋糕既餅底都係瑪利餅,但呢個餅底更似butter shortbread,好rich!蛋糕旁邊用合桃綑邊,脆卜卜更添口感。除左蛋糕,我仲買左一樽燈膽飲品。本身我係貪個樽靚,諗住飲完可以留黎放乾花,然後發現飲品種類都幾多:蜂蜜紅豆水、蜂蜜薏仁水、日式玄米奶茶、紫貝天葵山楂水。清清地,就揀紅豆水,估唔到,竟然係無乜甜味,非常清淡,感覺健康;飲到底仲有幾粒紅豆,真材實料。

切開一睇,發現有四層:海綿蛋糕、流心朱古力、布甸、餅底。

蛋糕旁邊用合桃綑邊,脆卜卜更添口感。
2016-05-01
外賣自取