2023-12-29
外國朋友嚟香港🇭🇰旅行,一定要盡地主之誼,帶佢哋品嚐一下傳統嘅香港糖水先得~佢哋都表示好期待,因為外國食唔到呢🤭第一碗係🥄鳳凰馬蹄露,金黃色好吸引~馬蹄切得細細粒,爽脆有咬口,加入蛋花入口更順滑😋第二碗係🥄嫩香蛋白杏仁茶,一上枱已經聞到強烈嘅杏仁香味,外國朋友表示smell so nice😆杏仁炒香後磨成汁,再撞落蛋白中,心機甜品!之後有店員介紹嘅🥄金沙擂沙湯丸係一個好香濃嘅甜品👍🏼,大家食嘅時候一定要食熱辣辣嘅,每一粒湯丸都係用傳統嘅古法手工搓制,唔單止係細膩,個個都好飽滿。而個湯底係用上優質嘅食材熬制😋,好香甜,飲落口感覺好滋潤。當中最醒胃嘅係個金沙,入口即溶嘅芝麻香味👌🏼,同湯丸一齊食真係完美嘅組合。我食過好多次,每次都覺得非常滿足🥰,特別係喺寒冷嘅冬天食,仲有暖笠笠嘅感覺😊。個人認為金沙擂沙湯丸係一個值得推介嘅傳統甜品,喜歡食甜品嘅朋友一定要試吓😉。最後貪得意叫咗份酒香蛋🥚,食咗之後真係覺得歡喜到唔得咗😍!首先個蛋黃做到溏心,慢慢咁剝開之後啲蛋黃緩緩流出,啲質感柔軟得嚟又帶點半熟嘅口感,簡直係完美啊👌!而且啲蛋白煮得啱啱好,唔會過硬或者過生,啖啖都切得切實,同啲蛋黃嘅滑溜感覺正
第二碗係🥄嫩香蛋白杏仁茶,一上枱已經聞到強烈嘅杏仁香味,外國朋友表示smell so nice😆杏仁炒香後磨成汁,再撞落蛋白中,心機 甜品!
之後有店員介紹嘅🥄金沙擂沙湯丸係一個好香濃嘅 甜品👍🏼,大家食嘅時候一定要食熱辣辣嘅,每一粒湯丸都係用傳統嘅古法手工搓制,唔單止係細膩,個個都好飽滿。而個湯底係用上優質嘅食材熬制😋,好香甜,飲落口感覺好滋潤。當中最醒胃嘅係個金沙,入口即溶嘅芝麻香味👌🏼,同湯丸一齊食真係完美嘅組合。我食過好多次,每次都覺得非常滿足🥰,特別係喺寒冷嘅冬天食,仲有暖笠笠嘅感覺😊。個人認為金沙擂沙湯丸係一個值得推介嘅傳統甜品,喜歡食甜品嘅朋友一定要試吓😉。
最後貪得意叫咗份酒香蛋🥚,食咗之後真係覺得歡喜到唔得咗😍!首先個蛋黃做到溏心,慢慢咁剝開之後啲蛋黃緩緩流出,啲質感柔軟得嚟又帶點半熟嘅口感,簡直係完美啊👌!而且啲蛋白煮得啱啱好,唔會過硬或者過生,啖啖都切得切實,同啲蛋黃嘅滑溜感覺正正好對應。要講嘅係,酒味處理嘅剛剛好,唔會太濃令人覺得辛辣,但又足夠帶出嗰種特殊嘅香氣,令啲蛋同一般嘅蛋有明顯嘅分別🤤。佢哋配嘅酒香汁同著嘅個少少,令蛋嘅味道提升咗好多層次,每一啖都充滿咗驚喜😋。無論係作為前菜定係搭配主菜食,呢啲酒香蛋都絕對係一個好選擇,可以增加餐單嘅豐富性🙌。食完之後,仲一直喺腦海裡面縈繞住嗰種細緻嘅酒味同蛋嘅組合,實在太美味,希望下次再有機會嘗試。真心推薦俾鍾意嘗新嘢嘅食友哋啊👏!