2018-12-18 3197 瀏覽
同好朋友慶祝生日,當然要去D特別的地方食飯,所以帶左朋友黎到位於尖沙咀亞士厘道高層位置的心鉄板燒開心下!由於餐廳在大廈的高層位置,所以如果坐近窗邊的話可以見到維港的夜景,不過如果冇夜景睇都可以睇廚師係你面前鉄板燒給你看的功夫。餐廳除了有bar 枱可以坐係廚師面前睇佢煮野食之外,亦有包房可供大班人一齊食!我同朋友都係第一次食席前鐵板燒,看過餐牌後,我們每人點了一個特選一人套餐($980)!前菜-杞子果仁沙律,沙律菜用上了日本沙律醋,食落很開胃。而且沙律還有不少果仁很有咬口。前菜-山芋海膽,山芋爽脆,海膽鮮甜,醬汁有芥辣,所以可以刺激味蕾!前菜-芝士春卷,看著廚師在鉄板上煎都可以做到很脆的效果!內裡的芝士軟軟的,咸度適中!松露蘑菇湯,松露味超濃,湯亦有不少打碎了的蘑菇碎,很creamy!深海小龍蝦配彩椒汁,廚師已把小龍蝦界開了一半,方便食用。蝦頭有不少蝦膏,龍蝦爽口彈牙,整得剛剛好。再配埋附有的彩椒汁一齊食更加惹味!比目魚配他他醬,廚師把比目魚的魚皮跟魚肉分開,魚皮煎得脆卜卜,魚肉亦煎得剛剛好還很嫩滑!清酒煮蜆,這裡的清酒落很多,煮完蜆還有濃濃的清酒味!蜆亦很大隻,肥美鮮甜!神戶黑豚薄燒,

杞子果仁沙律

山芋海膽

芝士春卷

深海小龍蝦配彩椒汁

比目魚配他他醬

神戶黑豚薄燒

神戶黑豚薄燒,豚肉包住泡菜,豚肉味道濃郁,夾住泡菜一齊食味道很match,令人想一食再食!碟旁還附有柚子蘿蔔,酸酸甜甜,可解油膩!

美國西冷厚燒

美國西冷厚燒,我們算了要7成熟,牛汁很juicy,牛肉很鬆軟,牛肉味道很濃!
小女子抄飯

小女子炒飯,用上了日本的醃菜一起炒,咸淡道適中,而且醃菜因為係爽爽地的,所以食落個飯口感豐富,還配上了煎荷包蛋一隻,蛋黃汁連埋飯一齊食更加滑溜!

紅豆抹茶小丸子配時令水果

最後甜品是紅豆抹茶小丸子及配哈蜜瓜,紅豆湯不會太甜,丸子煙韌,哈蜜瓜鮮甜多汁!

總括黎講呢餐係一餐很特別的體驗,店員親切有禮,時常主動添水,還會幫我們帶上圍裙,怕我們弄髒衣服。價錢就真係唔算好平,但係有咁高質的服務及食材,絕對值回票價!

2018-12-17
神戶黑豚薄燒