2019-11-05 1112 瀏覽
一直都好鍾意食片皮鴨,最近有朋友同我講大角咀呢一間好出名,要預先訂枱,先至有得食架。咁我就兩星期前訂咗枱,今日終於都有得食啦。由於係兩個人嘅關係,叫咗一個小小嘅鴨,一份雞絲粉皮,同一杯豆漿就已經好夠。我最鍾意嘅係啱啱新鮮熱辣整出嚟嘅粉皮,嗰種麵粉嘅香同埋水蒸氣嘅味道包住有油淋淋嘅鴨肉,加埋清新嘅青瓜同埋有少少辣勁嘅洋蔥,再點埋啲醬汁,簡直味道上嘅層次, 我諗唔到有邊一種食物可以有咁豐富嘅味道,口感,俾人滿足嘅感覺。你問我呢一度嘅片皮鴨係咪好特別,我又食唔出好特別, 但我都會話好好食,因為我好鍾意食片皮鴨。至於,嗰個雞絲粉皮其實都係同喺街邊食嘅差唔多,冇乜大分別。成餐來講,其實價錢係重點,比起茶樓食,我覺得呢度有一種豪放,不拘小節的感覺,個份量都好大方。唯一一樣要講下嘅就係,啲枱嘅間隔好密,同埋個環境好嘈,如果要同朋友去傾計嘅話,要講到好大聲先至聽到。

咁我就兩星期前訂咗枱,今日終於都有得食啦。

至於,嗰個雞絲粉皮其實都係同喺街邊食嘅差唔多,冇乜大分別。