2017-07-03
有一段時間冇見過兩位朋友,週四晚相約喺紅磡食晚飯。黎到崇潔街,我就諗起多年前同男朋友黎過加太賀,真係那些年。呢間原味棧雖然係新新地嘅食店(?),但事前睇左幾篇食評都似模似樣,加上有朋友推薦,我地就選定喺度打邊爐。餐廳唔算好大,但平日晚上客人唔算好多,店員安排我地坐靠近店內較入面嘅位置,有電視可以睇下。7點零8點鐘時都近半滿,但到我地離開接近10點幾大部分客人都已經離開。揭過餐牌先知,原來佢地除左火鍋,仲有炒小菜,選擇豐富,但今次人少,有機會再試下。火鍋方面,劃一收費,9:30pm前屬正價時段,定價 $208/位;9:30pm後特價 $188,冇收加一,定價合理包鍋底、人頭份量海鮮拼盤、美國安格斯手切肥牛片、菜籃,只外有牛肉、雞件、丸類、蔬菜等配料任食,汽水任飲。火鍋方面有幾款湯底,除左火焰臺山五味醉雞煲要每位+$30外,其餘火焰魚鍋、鮮茄雜菌豬手骨鍋、胡椒海蝦海鍋都係包括在內,不另收費。落單後,店員好快送上茶、醬料。龍穿鳳 (胡椒海蝦雞鍋) 平時食雞煲都食得多,加埋海蝦嘅鍋底都係第一次食,賣相唔錯呢,色澤鮮豔,除左蝦、雞件、加上彩椒、洋蔥等材料,配合胡椒湯底,聞到都好惹味雞煲唔算好辣,
落單後,店員好快送上茶、醬料。
龍穿鳳 (胡椒海蝦雞鍋)
平時食雞煲都食得多,加埋海蝦嘅鍋底都係第一次食,賣相唔錯呢,色澤鮮豔,除左蝦、雞件、加上彩椒、洋蔥等材料,配合胡椒湯底,聞到都好惹味雞煲唔算好辣,做法同平日食嘅重慶雞煲唔一樣,湯底稠身,食落以彩椒味道較為突出,帶少少辣度,容易入口。
雞件唔會好鞋口架,份量適中至於蝦可能喺煲中一段時間,肉質就一般彈牙,本來覺得湯底味道一開頭胡椒味可以重啲,但其後加湯打邊爐,再煲煲下,基本上唔需要擔心愈食愈淡,相反加湯後,會愈食食鹹,都係重口味之選。
海鮮拼盤 (人頭份量/4人)
2百零蚊嘅火鍋包埋人頭份嘅海鮮拼盤都算幾抵食,我地4人當晚食到龍蝦、蝦、蟹、蚌、魚片。
基本上海鮮都好新鮮,點解咁講呢,因為眼見龍蝦、蝦、蟹都被切成一半,依然郁郁下
每人半隻龍蝦,幾大隻而且有膏,肉質爽口彈牙,湯底滲入,惹味好食
蟹都係普通花蟹,就冇乜膏,勝在幾好肉地。
蚌size都唔細,雖然唔係好肥美飽滿嗰種,但食落冇沙。
魚片食落都滑身,但個人認為有少少腥味,而且魚骨較多,要小心食用
美國安格斯手切肥牛片 (4人)
手切牛都係人頭份,當中有朋友唔食牛,我地3人分就覺得剛好。(任食嘅係鮮牛肉)
紋理清晰,肥脂唔多,薄薄一片,牛味一般,食落唔韌唔鞋,當然唔夠平時食火鍋百五六蚊嘅手切牛比,但質素都唔大差。
其他火鍋配料就自行畫紙仔,分一份/半份點。
選擇就真係唔多,但一般嘅都有齊,雞件、牛肉、鯇片、餐肉、芝士腸、丸類、蔬菜、麵食等。
我地點左魚蛋、墨魚丸、魚皮餃、午餐肉、芝士腸,質素平平,特別係魚蛋、墨丸,粉感重,彈牙度零,有少少佳寶感覺
魚皮餃質素較好,雪感唔重,粒粒飽滿。
蔬菜方面本來都點上好幾款,但可能時間較夜,好幾款例如百福豆腐、鮮雜菌都沽清,下次請早喇,哈哈。
生菜、娃娃菜都好新鮮,唯獨粟米比較乾柴。
食完火鍋,我地都習慣點個麵,唔好浪費湯底,呢個重口味湯底用黎淥麵剛好。
總括黎講,餐廳位置都唔算當眼,加上係新店,未算爆場,店員招呼到位,有講有笑,主動加水、換碟,喺冇收服務費嘅情況下都算難得。我地試嘅「龍穿鳳」湯底不俗,連同海鮮拼盤都係出色之作唯配料水準中規中矩,幸而走嘅係任食路線。店門外見到有海鮮缸,有機會可以試下小店嘅小炒,但部分海鮮要提前預訂。
餐牌: