2017-11-09
由細到大都幾鐘意食韓燒,但近年新派韓燒價錢都唔平,如果係咁我不如食日式燒肉啦。所以一啲比較舊式或者係平價嘅韓燒始終有一定嘅市場。今晚約左幾個都好鐘意食韓式燒烤嘅朋友,去左位於佐敦嘅「韓家莊韓式燒烤」食餐飽嘅。餐廳位於商場5樓,一出lift就已經見到,無論門面或者係餐廳裡面,光線充足,而且地方都幾大,大部分係卡位為主,望落乾淨。我地四個人身型都大件頭,被安排坐四人卡座,都唔會好逼。安頓好後,我地就二話不說睇下有咩好野食呢度係以一個價錢放題任食任飲,連埋加一,每位二百蚊左右,都幾抵食。咁我地見到有刺身,壽司,沙律,同一啲熟食,例如咖喱炒蟹,炒蜆,韓式煎餅,春卷,甚至炆豬腳薑都有。當然湯都有兩三款選擇,例如當日有海鮮冬蔭公湯同人蔘雞湯。至於韓式小食都唔少得,泡菜,芽菜,青瓜等等十幾款任你選擇。主菜燒烤配料方面,牛肉,牛仔骨,豬扒,辣豬肉,雞翼,魷魚,魚塊,多春魚,腸仔,煙肉,蔬菜,菇類等等。總共超過三十款,選擇好多。而且整體味道相當不錯。加上擺食物嘅凍櫃都好光猛乾淨,令人放心。至於食物味道方面,唔可以話有咩新奇特別,但係屬於中上水準,肉類都醃得好入味,唔洗點加調料都已經好食。而且店員服務都相
至於韓式小食都唔少得,泡菜,芽菜,青瓜等等十幾款任你選擇。
而且店員服務都相當唔錯,我地食嘅過程中,都主動幫我地換左兩、三次鐵板,好細心。
飲品方面,除左汽水、茶飲,連啤酒都係任飲,非常難得。最後仲可以食埋甜品,滿足而歸