2018-10-26
每個月一次又係與舊同學聚會日子,每次聚會都係去傳統酒樓,今次我哋去”開飯啦” 睇吓有詳嘢好介紹, 見到呢間酒店內中餐廳 “鷹巢”有折扣, 近地鐵站,同埋D食評話叉燒吾錯,好好味, 我哋就四人幫走去試吓!因為我哋差吾多是1點, 剛剛是午飯時間所以見到每張檯都座無虚席(好彩又book 位), 吾需要等很耐就有位。起初擔心會很嘈, 但是坐下來就發覺每張檯與檯之間都有一段距離, 吾會覺得有擠迫感覺。雖然點心紙上選擇吾多,我哋都選咗數款點心及幾個小菜品嚐…….水晶鮮蝦餃皮薄(蝦味吾夠突出), 黑松露素菜餃好味, 超多黑松露好香又好味, 配埋D馬蹄,紅蘿蔔,時菜,超爽脆, D 皮晶瑩通透, 超好味 YUMMY!!! 鮮蝦芝士長春卷, 炸得十分鬆脆, 夠熱、餡料芝士配鲜蝦, 味道都非常好, 但如果加埋沙律醬就更加絶配。金牌叉燒王,份量多而且每舊叉燒都好厚,雖然上檯叉燒全部都好瘦,但係好淋身,必食之選,所以食咗2件都已經很飽肚啦!當然吾少得廚師推介的小菜意大利黑醋豬柳同白玉藏珍D豬柳好諗身,好入味,有少少甜少少餕味道,醍神!!!!!如果配送白飯就一流。以為旁邊係配D菠蘿,原來食落先知係梨,爽脆,因為太
當然吾少得廚師推介的小菜意大利黑醋豬柳同白玉藏珍
D豬柳好諗身,好入味,有少少甜少少餕味道,醍神!!!!!
如果配送白飯就一流。以為旁邊係配D菠蘿,原來食落先知係梨,爽脆,因為太飽啦!就沒有再叫白飯。
呢個白玉藏珍買相吾花朽清清吔,但係D汁稍為咸咗少少,東瓜再配埋D竹笙,粟米仔,草菇都好味!可能之前幾款都係肉, 所以有D 菜落肚, 就算咸少少都可以接受。
可惜我哋最後都無食甜品, 因為我哋每人都要抱住肚子歸家, 所以未能品嚐美味甜品, 下次一定會約埋屋企人一齊嚟試吓!!
題外話/補充資料:
如果經開飯啦 BOOK 檯, 仲有優惠! (星期五至日晚訂座都有8折), 仲無分時段, 可以慢慢暢談啦!!