2020-03-09 8420 瀏覽
因為疫情,人人都減少飯局。今次亞妹牛一請食飯,揀咗位於中環建設大厦嘅富豪飯堂「好酒好蔡」Howard’s Gourmet 食私房菜貪呢度地方闊落,安全衛生,早個幾星期前亞妹已經訂咗間房。話時話,我哋一家人真係好耐無飯聚,盛情難卻,當然要去啦😋呢間中餐廳特別之處,係食咩你無得話事,全由廚師發辦,以當日新鲜食材嚟决定菜式!一入間房,就感受到一種氣派,餐廳以白色為主,配上水晶吊燈及桌上枱燈,特別光猛。六個人坐一張大枱綽綽有餘,超舒服加埋個無敵景觀,喺咁舒適嘅環境下食飯,重有亞妹支04年嘅Dom Perignon Brut香檳,美酒佳餚呢個侍應口中人稱為「蔡老師」嘅蔡昊係潮州人,據悉原本做化工廠,做飲食乃半途出家,佢利用學過的化學知識,研究出自己一套入廚秘技,創立「好酒好蔡」私房菜。佢嘅烹煮方式在於創新,掌握食材溫度,保留食物鮮味。不加味精,魚露或蠔油等調味料,純用鹽、糖、胡椒粉簡單調味,食材純天然搭配,强調食鲜配茶單叢茶特別之處係無咖啡因,飲咗唔會瞓唔到,清香前菜 兩款開胃前菜是潮州小食菜甫和醃製木瓜皮,可惜我一向不愛醃製食物,故提不起興趣。 暖胃湯是南瓜湯 ,侍應提醒小心熱,南瓜味濃郁,但
因為疫情,人人都減少飯局。

綽綽有餘,超舒服

配茶
單叢茶特別之處係無咖啡因,飲咗唔會瞓唔到,清香
前菜
時令兩小碟 及 特色暖胃湯

兩款開胃前菜是潮州小食菜甫和醃製木瓜皮,可惜我一向不愛醃製食物,故提不起興趣。 暖胃湯是南瓜湯 ,侍應提醒小心熱,南瓜味濃郁,但湯不膩, 美味

頭盤
一口鮮(天婦羅九肚魚)

九肚魚一口食完,炸得鬆脆香口,又全不覺油膩,碟柑桔汁有驚喜, 沾上更提升鱼肉鮮味

主角
招牌脆皮婆參

海參做到外脆內軟,好似食緊花膠,口感軟糯,膠質豐富。特色在無加調味料,只靠上湯配襯,食到原味而零腥味,口感與以往食過嘅完全唔同,滋味無窮

侍應話個上湯係用瘦肉+老雞熬製,取其精粹,食落有好濃郁嘅肉汁味,馥郁醇鮮,留在舌尖上的味道,讓我回味不己

之後,侍應幫我哋換上熱普洱茶消滞,好貼心

大鵝掌燉眉豆

侍應又細心提醒我哋小心熱。個湯啲眉豆燉得好焾。
配角
紫菜肉醬香煎銀蠔

呢處菜式好袖珍,大胃王會唔夠食,好似去飲咁逐道菜慢慢上,需要優雅地品嘗,我哋由12点幾食到3点幾

豬油渣炒芥蘭

豬油渣炸得香脆如煙肉,十分好吃, 芥蘭爽脆清甜,我鍾意
差不多食到尾聲,發覺呢度食物無用高級食材,烹調手法平實,但簡單平凡中能帶出菜式嘅鲜美,相信食材新鮮係主要原因,加上烹調時間控制準確,每道菜都熱騰騰,有水準

主食

長壽潮州魚片粿條

潮州鱼片粉,舖上芹菜粒及炸過的蒜粒,帶出蒜香及芹香,味道清新

甜品薈萃
開心果甜度適中,連同白蓮蓉疍黄壽桃,好配合 ,分量啱啱好,為這午餐劃上完美句號

開心果Mousse+迷你壽桃

好酒好蔡嘅嘢食纯尚天然,原汁原味,好啱我口味,但區區普通菜式,竟然過千一位,六個人一席菜盛惠八千大元,有啲揦脷,唔怪得話富人一席飯,窮人成個月人工

好多謝亞妹,俾機會我哋見識到富豪嘅生活享受,讓大家一起有個黃金記憶球,感恩再感謝🙌🙏

2020-03-06
慶祝紀念
生日
一口鮮(天婦羅九肚魚)
招牌脆皮婆參
豬油渣炒芥蘭