蘇媽蘇媽由佢係深水埗店已經開始食,深水埗個位置冇咁方便,所以開左係荃灣就多左去荃灣食😍😍(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑檳城白咖哩麵($58)呢個麵係個日去食見到最多人叫既一個🤣而我次次去食麵會叫呢個,因為佢可以自己揀辣度,岩曬食唔到辣既人😋而且配料都好多,所以次次都會叫呢個😎湯咖哩麵($58)呢個係第一次叫,係有少少似叻沙既味道,不過呢個相對黎講真係辣左少少🤏🏻唔食得辣既建議唔好揀呢個🤣但個味道係好惹味,入面既豆腐卜索曬啲湯汁真係好正呢🤩🤩檳城福建蝦米線($62)本身其實係想叫另一個麵- 檳城呀參叻沙,不過店員好好咁提醒個個會比較辣,冇得轉辣度,建議我地可以試下呢個😝呢個蝦米線個湯底好濃既蝦味,好鮮甜,會不自覺食完一啖接住下一啖😋椰香咖央多士($32)咖央多士又係每次黎到必叫的,一份切開4舊,多士脆卜卜,入面既咖央醬多到滿瀉,一咬落去就係幸福既感覺,叫一碟又可以大家一齊分享,不過一定會出現搶食既情況🥸熱檸檬薏米水($25)食啲辣野叫番一杯就可以解辣,而且又養生,仲有好多生熟薏米,煲得好稔,我會一口氣食埋佢🤣🤣不過呢杯飲品好似就略嫌貴左少少🤏🏻馬來西亞拉茶($17)一上枱就比佢既泡泡

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
檳城白咖哩麵($58)
檳城白咖哩麵

湯咖哩麵($58)
湯咖哩油麵

檳城福建蝦米線($62)
檳城福建蝦麵

椰香咖央多士($32)
咖央多士

熱檸檬薏米水($25)

馬來西亞拉茶($17)
一上枱就比佢既泡泡吸引住,打卡一流,而且飲落味道都好濃,口感都好滑溜,正呀🤗

價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
係呢個百物騰貴既香港,蘇媽既價錢都算係幾抵食,50-60蚊一個麵又夠飽肚,男仔想再飽啲可以食飯,係岩岩睇番就覺得呢飲品相對貴少少,例如薏米水原來要$25🙈

交通:🌕🌕🌕🌖🌑
蘇媽蘇媽位於荃灣廣場對面既地鋪,係荃灣站或者荃灣西站行過去都方便,如果泊車就可以泊係荃灣廣場,不過假日好多時都好full,要比啲耐性等呀🙈泊車優惠就冇最近新鴻基另一商場moko咁抵,不過有一田,又有GU,買到野既機會率都高既🤣🤣

環境:🌕🌕🌕🌗🌑
入面既設計有陣馬來西亞既味道😂😂少少懷舊復古feel😝枱同枱之間都會比較近,不過佢都有整夾板既,同埋個日去冷氣都真係好似冇咩咁,食緊辣野就會覺得有啲熱😂

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
味道同價錢黎講都合理,而且款式都好多,多人一齊去食一定揀到自己岩食既,去多幾次都可以試唔同菜式唔會悶🤣不過要注意,蘇媽只收現金呀🙈
15 分鐘 (堂食)
午餐
檳城白咖哩麵