2018-08-08 153 瀏覽
女人街一向係我覓食嘅好地方, 因為入面乜嘢菜式嘅餐廳都有, 價錢又大眾化, 睇見邊間餐廳合眼緣行入去就可以啦。 今日見到間新餐廳, 叫做豐味車仔麵, 38蚊有三個餸, 旺角地方嚟講ok啦, 咁就入咗去試下啦。餐廳裝修十分平民化, 但因為餐廳樓底高, 都算坐得舒適, 而且也有電視, 唔會怕悶親。 餐廳有幾款湯底可以選擇, 有傳統港式車仔麵湯底, 也有麻辣湯底。 今天和朋友來到, 因為我和他也不想吃辣, 就叫了兩碗傳統港式車仔麵湯底, 如果嫌湯底單調, 可以額外再加腩汁。 另外聽說椰子水可以消暑解熱, 所以就叫了一罐試試,果然清涼。我們叫的車仔麵餸都是比較大眾化, 叫了牛腩蘿蔔和魚肉春卷, 而朋友 而朋友則叫了雞翼尖、 冬菇 和豬腸。米線和 公仔麵分量都算多,牛腩都算入味但美中不足的是肥膏比較多, 蘿蔔清甜而且份量也多, 魚肉春捲也不錯。 而朋友的車仔麵, 雞翼尖有很多隻, 非常超值, 冬菇都算厚肉, 如果豬腸可以再洗得乾淨會比較好。總括嚟講以38蚊的價錢, 在旺角嚟講算是不錯了。 唯一美中不足的是, 這裡的車仔麵沒有蔥可以加, 如果有蔥的話, 車仔麵的味道應該可以昇華呢。

椰子水

車仔麵

米線和 公仔麵分量都算多,

車仔麵

牛腩都算入味但美中不足的是肥膏比較多,

蘿蔔清甜而且份量也多,

蘿蔔

魚肉春捲也不錯。

魚肉春卷

而朋友的車仔麵, 雞翼尖有很多隻,

雞翼尖

非常超值, 冬菇都算厚肉,

冬菇

如果豬腸可以再洗得乾淨會比較好。

豬腸