2021-06-27
1908 瀏覽
石燒烤肉流行了一段時間依然好受歡迎。同事介紹喺旺角「堅石燒」 都是性價比好高嘅石板燒專門店。講起都想食,放咗工約齊飯腳去開餐。石燒好處係唔使成晚都對住個爐,但又有燒烤嘅風味~揀了日本A4 和牛 (200g), 油花分佈均勻, 紋理清晰, 也有十數塊, 放上超高溫嘅熱石, 逼出油份, 吱吱聲響 ,每邊燒數秒便聞到誘人的肉香~~ 肉質夠嫩滑,入口即溶。記得要添加自助沙律吧(+$18), 便可以享用飲品,沙律,湯,飯,意粉和甜品, 唔怕唔夠飽。 雖然係任添不過味道唔差喎。 好像雪濃湯, 放了白蘿蔔和不少肉類, 清甜美味。熱飲咖啡機有柑桔綠茶, 酸酸甜甜正好解膩。熱美祿正常好飲!蒜蓉牛油意粉出奇地好味, 有蒜蓉香又唔會太油。沙律預先用密封瓶雪藏,乾淨衛生。 隨個人喜好 可加上芝麻醬汁或和風沙律汁, 美味又健康!韓式厚切鰻魚石鍋飯$98好香燒汁嘅味道, 但感覺鰻魚並非特別厚切~ 熱辣辣嘅鍋飯伴勻各種蔬菜 味道唔錯。焗釀大啡菇好juicy 的大啡菇, 釀入嘅餡料都係菇類, 亦放上芝士濃香惹味!白汁芝士青口雖然只有兩隻青口 ,香濃白汁還有薯蓉, 豐富美味~最後少不了的甜品-- 海鹽雪糕, 焙茶雪糕。
講起都想食,放咗工約齊飯腳去開餐。
石燒好處係唔使成晚都對住個爐,但又有燒烤嘅風味~
熱飲咖啡機有柑桔綠茶, 酸酸甜甜正好解膩。
熱美祿正常好飲!
蒜蓉牛油意粉出奇地好味, 有蒜蓉香又唔會太油。
韓式厚切鰻魚石鍋飯$98
焗釀大啡菇
白汁芝士青口
雖然只有兩隻青口 ,香濃白汁還有薯蓉, 豐富美味~
最後少不了的甜品-- 海鹽雪糕, 焙茶雪糕。
這款香港製造的雪糕 ,味道唔錯, 特別喜歡海鹽口味, 甜中帶鹹。
還有很多午市,下午茶優惠, 仲有買一送一, 絕對抵食! 店員有禮反應夠快, 只是地板有啲跣, 佩服捧著超高溫熱石也行走自如。