2019-06-10
難得今日放假,梗係要把握機會出去食返個下午茶啦😬😬😬口淡淡天氣又咁熱😣😣想食返啲濕濕地,唔想食飯嘅嘢🤔🤔就嚟咗荃灣呢間越一食越南野啦😬😬夠晒開胃啦😬😬佢就係位於荃灣地鐵站對面,夠晒就腳👍🏻👍🏻👍🏻下午茶餐牌都真係幾平,$40幾就有一碗麵再加一杯嘢飲👍🏻👍🏻加錢嘅話仲有小食😋😋😋見到現場有幾多人食,仲有好多人叫外賣👍🏻👍🏻有一個同男朋友真係好肚餓嘅關係(因為我哋冇食晏)😬😬😬所以我哋就一人叫咗一碗麵,一杯嘢飲,仲有一個小食😬食越南野又點可以唔識佢嘅生牛肉呢😬😬我就叫咗個火車頭金邊粉😬😬,裏面有齊生牛肉,牛坑腩,牛柏葉,同埋牛丸,勁豐富嘅材料😍😍一上到黎咁鬼大我都有D驚我食唔晒😍😍佢仲有芽菜同埋青檸放喺一個碗仔上埋,啲芽菜唔係香港食到好長嘅芽菜,而係真係越南同泰國先會食到肥肥大大有短嘅芽菜😍😍😍感覺好正宗♥️♥️佢嘅牛坑腩真係好出色,唔似出面嗰啲鋪頭咁細塊,佢係真係大大塊🙆🏻🙆🏻生牛肉份量都好多👍🏻👍🏻男朋友就叫咗雞絲扎肉湯粉👍🏻同樣份量都係好多👍🏻👍🏻雞絲嘅數量一啲都唔孤寒🙆🏻🙆🏻而扎肉唔會係薄薄一片,而係厚厚嘅幾塊,分量真係好感動😭😭😭小食方面就叫左呢個酸辣鳳爪😋好夠味,但真係有啲辣😂😂唔
下午茶餐牌都真係幾平,$40幾就有一碗麵再加一杯嘢飲👍🏻👍🏻加錢嘅話仲有小食😋😋😋 見到現場有幾多人食,仲有好多人叫外賣👍🏻👍🏻
食越南野又點可以唔識佢嘅生牛肉呢😬😬我就叫咗個火車頭金邊粉😬😬,裏面有齊生牛肉,牛坑腩,牛柏葉,同埋牛丸,勁豐富嘅材料😍😍一上到黎咁鬼大我都有D驚我食唔晒😍😍佢仲有芽菜同埋青檸放喺一個碗仔上埋,啲芽菜唔係香港食到好長嘅芽菜,而係真係越南同泰國先會食到肥肥大大有短嘅芽菜😍😍😍感覺好正宗♥️♥️佢嘅牛坑腩真係好出色,唔似出面嗰啲鋪頭咁細塊,佢係真係大大塊🙆🏻🙆🏻生牛肉份量都好多👍🏻👍🏻 男朋友就叫咗雞絲扎肉湯粉👍🏻同樣份量都係好多👍🏻👍🏻雞絲嘅數量一啲都唔孤寒🙆🏻🙆🏻而扎肉唔會係薄薄一片,而係厚厚嘅幾塊,分量真係好感動😭😭😭
小食方面就叫左呢個酸辣鳳爪😋好夠味,但真係有啲辣😂😂唔識得辣嘅朋友唔建議叫😨 呢個牛油雞翼真係出色到不得了😍😍😍炸粉唔會太厚,而且佢係脆既😍😍牛油味一咬落去嘅時候擁晒上嚟😍😍😍加埋少少炸蒜一齊食味道真係不得了♥️♥️♥️咬落去仲有雞翼嘅肉汁😋😋😋真係好出色👍🏻👍🏻 嘢飲方面就叫咗一個椰青同埋鹹檸檬水🙆🏻 所以如果各位想食正宗嘅越南野,越一真係一個唔錯嘅選擇👍🏻👍🏻