2013-12-28
十一月初,小肥突然患上「大腸激躁症」 ,腸胃不適,導致食慾不振,Auntie A請客差啲都要缺席;幸好食藥過後,腸胃得以舒緩,飯局當晚病情有好轉,小弟方可應邀出席。因醫生叮囑小肥要注意飲食,暫時唔準食太油膩之食物,此食評中o既食物分數及評語大多由當晚坐喺小肥旁邊o既Auntie P提供 。XO仔喺度想首先多謝Auntie A誠邀晚輩作客,以及Auntie P為食物作出評價,不過小弟更加要多謝同桌o既每位長輩給予XO仔無微不至o既照顧 ,真係好溫馨!印象中小肥多年前好似黎過「滿福樓」飲茶,記得食物質素都有番咁上下;冇再幫襯o既主要原因係地區擠塞 ,而且離地鐡站頗遠。「滿福樓」係酒店中菜廳,樓面高,冷氣足,地方光猛闊落,衛生舒適,就算全廳滿座都唔覺得特別嘈。客觀評論,雖則萬麗海景酒店貴為五星級酒店,但其下之「滿福樓」中菜廳o既服務就比較平庸 。服務生態度並非惡劣,但亦不見得特別友善,工作態度其實都算係幾散漫;當晚除咗分餸同上菜之外,沖茶、加水、換碟等都要客人不斷自己提出要求,佢地先慢條斯理去跟進,好多時都係客人自己斟酒飲添,唔講真係唔知自己喺酒店食緊野囉 !Auntie A一早
Auntie A一早寫哂餸,人齊就開飯;先上四小碟,跟住飲湯,接住就上蝦、魚、雞、菜、飯、甜品,非常豐富 。
四小碟之脆皮燒腩肉:燒腩肉層外皮好香脆,肉質一啲都唔嚡唔實,而且肥膏唔算多,感覺唔油膩,所以小肥食完再食 。
四小碟之鹵水炸豆腐
「滿福樓」地方唔差,食物質素及美味程度屬中上,只係服務生態度欠缺誠意 ,平庸得很。因Auntie請客,餸菜價錢不詳,作為後輩o既小肥亦唔好意思問,抵唔抵食就不得而知。XO仔當日雖然不在狀態,進食不多,但仍得到多位長輩關心,深感榮幸被邀之餘,簡直係幸福滿瀉 ;Auntie Uncle們~感激!感激!