2020-02-28 183 瀏覽
虹橋出名多嘢食,今次就帶非大西北嘅朋友嚟食甜品。我都係第一次光顧有料案內所,好彩絕對冇伏到朋友。有料案內所鋪面比較細,裝修最大嘅特色係掛係牆大大個大板嘅招牌,有少少日本感覺,岩曬我位以日本為第二個家鄉嘅朋友。雖然樓面得1個店員,但採用QR code落單,點餐幾方便、快捷。我就叫咗灸燒焦糖布甸麻薯窩夫,係窩夫嘅上面鋪滿一層脆脆嘅灸燒焦糖,太幸福。一切開,吉士布甸醬係窩夫一個窿一個窿度擁晒出嚟,將一細件窩夫點埋半溶嘅雲呢拿雪糕,係幸福嘅味道。放心,吉士布甸醬唔會過甜。話到明麻薯窩夫,對於咁麻薯喺邊,我都研究左一陣。原本以為麻薯係一粒粒嘅,但係佢應該係整窩夫嗰陣時加埋麻薯,所以令到成個窩夫都有煙煙韌韌嘅口感。呢一點加埋本身個窩夫好大件就令我即使冇食晚餐,都飽到食唔晒。朋友就點左招牌嘅焦糖疏乎厘同四季春。佢覺得四季春一般,因為唔甜。睇嚟佢同我都係鍾意食甜野多。

灸燒焦糖布甸麻薯窩夫

2020-02-26
10 分鐘 (堂食)
灸燒焦糖布甸麻薯窩夫