2021-07-28 4823 瀏覽
響美利酒店內既The Murray Afternoon Tea經常都會因應時令或者品牌合作而有新既餐單,不過今次Staycation之旅所嘗試到既,反而就係Garden Lounge內最傳統既下午茶餐單,雖然未必有太大既特色,但好處係作為第1次品嚐既小編都可以試下佢既原味吧!Garden Lounge本身既下午茶價錢為$698+10%,會包茶或咖啡 (不過如果想點選Signature飲品既話就要額外俾錢喇)。大約20分鐘後下午茶就正式上枱喇! 傳統英式下午茶既設計,餐廳就以鬆餅放於上層﹑甜點於中層﹑而咸點就放於低層。(雖然唔知係唔係傳統既擺法但小編係覺得有少少奇怪既)首先就試下鬆餅先,原味同提子鬆餅都焗得非常好味! 既做到外脆內軟既效果,亦唔會因為焗既時間太耐而令表面有烘燶既情況,配合傳統既牛油及果醬,好味! 小編都係先響中間橫切分開一半,再響兩邊分別塗上牛油及果醬,再夾埋食,好味!咸點方面,小編對Chicken & Sage (即係右上角既雞肉批)最深印象。佢有類似他他醬為底,再配合雞肉粒去混合而成,食落去少少酸但又非常開胃;而另外青瓜三文治English Cucumber with

咸點方面,小編對Chicken & Sage (即係右上角既雞肉批)最深印象。佢有類似他他醬為底,再配合雞肉粒去混合而成,食落去少少酸但又非常開胃;而另外青瓜三文治English Cucumber with Dill & Poppy Seed都覺得唔錯,清新得黎又唔會話太有青草感覺,食食下鬆餅覺得太攰既都可以用黎調節一下自己。

甜點方面,相對唔少酒店精心處理甜品既餐單,Garden Lounge就相對失色少少,最深刻就係伯爵茶Macaron同埋檸檬撻,雖然每款甜品都保持水準,但總係會感受唔到當中既特色。
2021-07-24