RUE DU LIBAN

2024-07-09 793 瀏覽
第二次食黎巴嫩菜,而今次嚟到尖沙咀嘅山林道,行入少少有間黎巴嫩菜,入邊環境好似花園一樣,個天花板佈滿一朵朵嘅花朵、成個環境彷彿進入咗黎巴嫩花園嘅感覺每款食物味道都極具黎巴嫩嘅特色,加埋餐廳環境,同所有店員都是外國人,食住野就有異國風情的感覺念台- 羊肉鷹嘴豆蓉呢個係前菜嚟,不過其實2個人食完個前菜都幾飽,感覺類似薯蓉,上面鋪滿羊肉粒,見到中間仲有啲幾香的油,食法係撈埋一齊放喺麵包同埋脆片上面,味道都幾好而且佢嗰啲比較特別嘅香料味,其實一開始食落去都幾滿意- 地中海慢燉牛肋骨牛肋骨燉到好淋,部份中間有肥肉的位置有少少溶化,一舊牛少少地2個人都夠,太多會好飽念牛肉味都好出,而且個底放左啲好奇特的薯蓉,第一次食到薯蓉酸酸地,可能檸檬味?隱約夾雜住有香草味,其實都幾有趣- 羊肉串 Lamb Kofta睇中文以為佢係串燒,其實唔係兮佢有一塊薄餅,上面鋪滿四大舊羊肉,佢唔係原條羊肉嚟,似係羊肉碎醬整做一條條②呢碟嘢都幾飽,隔離仲會配咗啲青椒紅椒洋蔥做配菜,你可以分開只食羊肉,亦都可以包住薄餅,當佢卡巴咁食,佢亦都配咗一個醬,類似平時食卡巴嗰啲醬都算幾好.- 米布甸佢唔係我哋平時食一嚿嚿嘅日式布甸,
- 羊肉鷹嘴豆蓉

- 地中海慢燉牛肋骨
- 羊肉串 Lamb Kofta
- 米布甸
佢唔係我哋平時食一嚿嚿嘅日式布甸,佢係似係用米飯再加啲牛奶,再加少量果仁同埋肉桂粉,質感有啲似芝麻糊,但帶點有口感的米飯、感覺又係幾特別..