2018-08-19
肥妹仔我好鍾意紅磡呢一個地方,因為紅磡有好多小店有好嘢食,今日肥妹仔路過一間叫鮮蒲嘅麵食店,見到佢哋嘅餐牌上面寫住招牌錫紙粉絲。肥妹仔又未試過喎! 所以就入咗去試下啦。排骨湯麵 $45個排骨麵湯底好濃肉燥味好香,而且排骨嘅分量好多,啖啖都係肉!佢嘅特別之處除咗個湯好香肉燥味外,仲有一啲炸黃豆粒,脆卜卜,非常香口,食落去冇咁單調。招牌錫紙貝殼粉絲 $52呢個就係佢哋出名嘅粉絲,粉絲嘅配料有好多,有沙白,茶樹菇,木耳,生菜,魚旦等等。 沙白無沙,茶樹菇,木耳,生菜都好爽脆,幾清新! 肥妹仔嗌咗個微辣嘅湯底,食落去有少少刺激喉嚨嘅感覺,好過癮!粉絲索曬啲湯汁, 好入味。爽滑木耳 $26肥妹仔我好鍾意食木耳,因為聽聞木耳嘅營養好高,可以幫助減低血壓。木耳應該撈咗少少麻油同佢哋獨特嘅醬汁,食落去非常爽脆,一啲都唔油膩。手拍青瓜 $26青瓜非常新鮮,多汁同爽脆,好好食。惹味豬肚絲 $34肥妹仔我不嬲都唔抗拒食內藏,佢嘅豬肚絲醃得好入味,醬汁有少少微辣,豬肚絲嘅肉質就非常爽口但都幾厚身,而且都一啲都冇豬臊味 ,不錯。豆漿蘭香籽 +$10食咁多重口味嘅嘢又點可以唔叫番支嘢飲呢?呢個豆漿個味道好特別
排骨湯麵 $45
招牌錫紙貝殼粉絲 $52
爽滑木耳 $26
手拍青瓜 $26
青瓜非常新鮮,多汁同爽脆,好好食。
惹味豬肚絲 $34
豆漿蘭香籽 +$10
食咁多重口味嘅嘢又點可以唔叫番支嘢飲呢?呢個豆漿個味道好特別,有一種香料嘅味。飲落去好香,比起一般豆漿冇咁單調。