2013-03-21 10 瀏覽
生日,係約朋友聚一聚嘅籍口,但生日飯又唔可以太草率,又唔想咁行貨次次食生日蛋糕,再唔係就BBQ!今次有好介紹啦~生日都可以食中菜,仲要真係有生日主題!有晒道具,有埋主題食物!?生日豬!??佢個樣真係可愛到爆!!!戴帽戴眼鏡,仲插埋蠟蠋,睇見佢,全場立即傳來一陣笑聲~~~。。。選用不到20日大的乳豬仔,脂肪不多,份量又剛好。先將蝦米混合米飯炒香,再塞滿原隻乳豬,用線縫好,然後燒香,便成為內香外脆的乳香豬。上檯時由侍應即席將乳豬切成小件。乳豬內的蝦米炒飯吸收了豬的肉汁及油香,連同香脆乳豬同食,非常惹味。。。。冰鎮原隻鮑魚配萵筍有別於傳統鮑魚食法,無濃醬汁,白雪雪咁食落甜甜地,彈牙,可以當刺身咁食~幾特別~萵筍好爽甜,無苦味~ 正!!。。。響螺豬肺頂菜膽湯個湯望落唔及杏汁豬肺湯但飲落口勁鮮甜~ 湯渣食落口已經無乜味,證明個湯真係夠晒火候!。。。蟹肉扒雙寶蔬蟹肉份量多,超足料~淨係食個汁都抵返晒!。。。爽蠔珍菌盆金蠔好飽滿,食落感覺好新鮮,有蠔嘅鮮味唔會太乾太韌,呢樣就係金蠔同蠔豉嘅分別聽經理介紹,呢隻蠔係佢地自家生曬~ 唔怪得咁正!。。。芝士焗元貝唔好以為係西式口味,其實係中式口味,即係芝士

今次有好介紹啦~

生日豬!??
佢個樣真係可愛到爆!!!
戴帽戴眼鏡,仲插埋蠟蠋,睇見佢,全場立即傳來一陣笑聲~~~

選用不到20日大的乳豬仔,脂肪不多,份量又剛好。
上檯時由侍應即席將乳豬切成小件。

冰鎮原隻鮑魚配萵筍
有別於傳統鮑魚食法,無濃醬汁,白雪雪咁
食落甜甜地,彈牙,可以當刺身咁食~幾特別~
萵筍好爽甜,無苦味~ 正!!

響螺豬肺頂菜膽湯
個湯望落唔及杏汁豬肺湯

蟹肉扒雙寶蔬
蟹肉份量多,超足料~
淨係食個汁都抵返晒!

爽蠔珍菌盆
金蠔好飽滿,食落感覺好新鮮,有蠔嘅鮮味
唔會太乾太韌,呢樣就係金蠔同蠔豉嘅分別
聽經理介紹,呢隻蠔係佢地自家生曬~ 唔怪得咁正!

芝士焗元貝
唔好以為係西式口味,其實係中式口味,即係芝士焗龍蝦果種味
以牛油同芝士做膽,香濃之餘又唔會太滯~
一口一大隻啱啱好~ 大滿足!

松子五柳大桂皇
桂花魚本來唔係太值錢,亦唔係咩高級食材
但你想像下,起出嚟嘅魚柳有成呎長!!
咁大條嘅桂花皇夠勁啦掛!
啖啖肉嘅感覺真係爽到不得了!

玫瑰頭抽黃金雞
同普通豉油雞比,佢比較入味
顏色比較深,又唔肥~ 幾唔錯!

鴛鴦糕點
杞子桂花糕 + 椰汁馬豆糕
普普通通啦~ 都唔錯既~
慶祝紀念
生日