2019-05-08 5763 瀏覽
今年到鍾菜慶祝母親節, 之前都有介紹過這間中菜館, 我的屋企人很喜歡到這裏慶祝節日, 一圍御皇宴12位用$2388,星期一至五公眾假期除外。 套餐有淮石高溫乳豬, 松露醬蜜豆爆珊瑚蝦球, 金蒜銀絲蒸元貝, 田七汽鍋雞, 蠔皇扣花膠玉掌, 清蒸海虎斑, 鹽香脆皮乳鴿, 蟲草花雞湯浸菜苗, 瑤柱蛋白炒飯, 杏汁燉雪燕。淮石高溫燒乳豬,乳豬底下面仲有一塊鐵板用來保持乳豬的溫度, 另外仲有皮和青瓜, 類似片皮鴨的食法, 可以帶走油腻的感覺, 賣相又好睇。松露醬蜜豆爆珊瑚蝦球, 松露醬的味道好香, 蜜豆甜美, 蝦球大大粒。金蒜銀絲蒸元貝, 味道新鮮。田七汽鍋雞, 田七可以化瘀行血, 味道甘甘苦苦。鹽香脆皮乳鴿, 今次的脆皮乳鴿比起上次好得多, 外皮脆卜卜, 肉質鮮嫩。蠔皇扣花膠玉掌, 花膠份量好多, 質感又肥又厚好足料。清蒸海虎斑, 蒸的時間剛剛好, 魚肉新鮮。蟲草花雞湯浸菜苗~ 清清地幾好味。:瑤柱蛋白炒飯, 味道偏淡。:杏汁燉雪燕, 杏汁味淡, 味道普通。記得上次來的時候都是點同一個套餐, 今次套餐入面的菜式都有轉變, 令到客人保持新鮮感。

金蒜銀絲蒸元貝, 味道新鮮。

田七汽鍋雞, 田七可以化瘀行血, 味道甘甘苦苦。

蠔皇扣花膠玉掌, 花膠份量好多, 質感又肥又厚好足料。

清蒸海虎斑, 蒸的時間剛剛好, 魚肉新鮮。

蟲草花雞湯浸菜苗~ 清清地幾好味。
:瑤柱蛋白炒飯, 味道偏淡。
:杏汁燉雪燕, 杏汁味淡, 味道普通。

淮石高溫乳豬

松露醬蜜豆爆珊瑚蝦球