2011-04-06
難得一個星期日十點巳起身, 突然想起好耐無同Honey 一齊食早餐久違的一個兩人世界早餐, 我選了肯德基, 因為我們兩個都沒試過呢間的早餐, 佢一早巳搵好位等我大駕光臨.趕在十點四十分落早餐Order, 我要了10號餐, 有件新出的醬燒雞塊, 炒蛋及鬆餅, 男朋友要了1號餐, 是雞扒飽.落完Order即時有兩杯熱飲, 但其它食物就要等, 枱面有塊大大的等餐牌樹係度, 男友的雞扒飽一陣巳有服務員送上枱, 我等了又等,男友的包食完了, 眼見店員將早餐的廣告牌收起換上中午餐牌, 但我的食物卻還不見踪影, 再等了一陣, 男友終於起身詢問職員10號餐還沒來, 有職員即時入廚房跟進, 再等了一陣, 職員送上一個雞扒飽, 我們再向職員重申一次, 未來的是10號餐, 但該名職員入廚房一陣又出來回覆: 剛剛不是送上了個包嗎? 男友耐心的解釋10號餐不是包, 讓職員再入內交涉一輪才出來叫我們再等, 過了一陣, 有職員遞上我的食物, 但卻變了全部用外賣袋袋住, 我們唯有拆開外賣袋, 點知一打開, 男友又發現問題, 拿住份早餐走去問職員, 我要的是醬燒雞塊, 不是炸雞, 該職員才又恍然大悟, 即時入廚房再做,
落完Order即時有兩杯熱飲, 但其它食物就要等, 枱面有塊大大的等餐牌樹係度, 男友的雞扒飽一陣巳有服務員送上枱, 我等了又等,男友的包食完了, 眼見店員將早餐的廣告牌收起換上中午餐牌, 但我的食物卻還不見踪影, 再等了一陣, 男友終於起身詢問職員10號餐還沒來, 有職員即時入廚房跟進, 再等了一陣, 職員送上一個雞扒飽, 我們再向職員重申一次, 未來的是10號餐, 但該名職員入廚房一陣又出來回覆: 剛剛不是送上了個包嗎? 男友耐心的解釋10號餐不是包, 讓職員再入內交涉一輪才出來叫我們再等, 過了一陣, 有職員遞上我的食物, 但卻變了全部用外賣袋袋住, 我們唯有拆開外賣袋, 點知一打開, 男友又發現問題, 拿住份早餐走去問職員, 我要的是醬燒雞塊, 不是炸雞, 該職員才又恍然大悟, 即時入廚房再做, 我坐係度望住呢一切, 心中不禁好大疑問, 呢班職員點會幾多號餐是什麼食物都沒弄清楚 ? 因為其中交涉是幾個職員, 但卻個個都沒意識到10號早餐是什麼. 祇不過一份早餐, 可以錯漏百出, 我坐到11點半才有早餐食.
本來應該是兩口子好溫馨的享受一個久違的早餐, 但被呢一切破壞晒.