2019-02-12
啱啱過完農曆年,初七第一日開工吉日。夜晚約咗女朋友食飯,同佢一致認為要食下齋,食下素食養生同配合下節日。喺銅鑼灣搵到呢間都幾出名嘅素食餐廳。冇book位以為冇乜人,就咁走上去walk-in,所以等左一陣先有得食,但係都算快10分鐘左右。入到去個裝修都幾好,睇落舒舒服服!入到去餐廳職員即刻同我地介紹餐廳招牌菜及套餐,服務態度幾好👍🏻 睇得出係有心機照顧客人! 因為本身今日胃口麻麻地,可能係因為要開工😂我哋最後冇點到套餐,只係散叫。對於我呢啲食肉獸而言,本來冇乜咩期望,諗住陪女朋友應吓節就算。點知原來呢間素食餐廳有別於其他齋鋪。唔係嗰啲整啲素叉燒素魚肉加素牛肉啲鋪頭。係我哋嘅角度,呢啲先係真正嘅素食餐廳! 我地點左三個餸,分別係鹹香茄子猴頭菇豆腐煲,百合杞子豆乳浸溫室皇帝苗,同雜錦香樁炒飯。 第一個出嘅係百合杞子皇帝苗,我女朋友勁鍾意食覺得好健康,我識落就真係覺得係冇味精,同埋夠新鮮,可能同女朋友成日打邊爐嘅關係,我哋習慣性飲埋呢個餸啲湯。哈哈第二個茄子猴頭菇豆腐煲夠入味,不過不失。但係佢個炒飯就值得一讚,每粒飯都分明同埋冇油係底。師傅應該功夫夠深。大家鍾意食齋嘅朋友不妨一試呢間素菜餐廳。
第二個茄子猴頭菇豆腐煲夠入味,不過不失。但係佢個炒飯就值得一讚,每粒飯都分明同埋冇油係底。師傅應該功夫夠深。大家鍾意食齋嘅朋友不妨一試呢間素菜餐廳。值得推介,我都打算介紹屋企人再去!