2016-07-30
難得可以平日放假, 今日可以陪媽咪去九龍城SHOPPING, 媽咪鍾意行九龍城, 有大商場, 特別食材, 所以同媽咪行街時同佢食左LUNCH, 係炎熱的天氣下, 食得飽飽先去行街。媽咪好肯試新野, 佢成日聽我講韓燒幾好味 ! 一於去試下, 上網搵過九龍城都有韓燒, 一於揀左 :炑八韓烤", 之前曾經係尖沙咀食過一次, 質素有保証。我地避開食飯人潮, 12點半去到, 地點係富臨酒樓一樓, 見到大門口。 iu 已經係大門口歡迎你 ~~午餐有分韓燒, 套餐, 所以我地分別各點選了一個。(一個人吃烤肉餐, 韓風大醬芝士蜆肉拉麵)原來餐廳好大, 有些圓枱簡直同係韓國燒肉店一樣, 好熟悉的感覺。我地點選餐後, 好快就送上前菜, 醬油, 韓式清湯。待應馬上為我們開爐, 先加上芝士粟米及泡菜圍邊蛋, 芝士粟米溶晒後好入味, 芝士迷好中意呀 ! 圍邊蛋好滑, 送飯一流 ~再送上白飯, 生菜跟餐, 送上一碟有護心肉, 梅頭肉, 豬腩肉, 豬頸肉。眼見好似細細碟, 原來吃起來都好飽 ! 能夠在lunch也可以食護心肉, 實在太好了 ! 護心肉就算烤幾耐都唔會鞋, 肉味好重, 用生菜包著肉護心肉, 白飯, 泡
我地避開食飯人潮, 12點半去到, 地點係富臨酒樓一樓, 見到大門口。 iu 已經係大門口歡迎你 ~~ 午餐有分韓燒, 套餐, 所以我地分別各點選了一個。(一個人吃烤肉餐, 韓風大醬芝士蜆肉拉麵) 原來餐廳好大, 有些圓枱簡直同係韓國燒肉店一樣, 好熟悉的感覺。我地點選餐後, 好快就送上前菜, 醬油, 韓式清湯。 待應馬上為我們開爐, 先加上芝士粟米及泡菜圍邊蛋, 芝士粟米溶晒後好入味, 芝士迷好中意呀 ! 圍邊蛋好滑, 送飯一流 ~ 再送上白飯, 生菜跟[一人烤肉]餐, 送上一碟有護心肉, 梅頭肉, 豬腩肉, 豬頸肉。眼見好似細細碟, 原來吃起來都好飽 ! 能夠在lunch也可以食護心肉, 實在太好了 ! 護心肉就算烤幾耐都唔會鞋, 肉味好重, 用生菜包著肉護心肉, 白飯, 泡菜, 荳菜一齊食, 肉汁滲透入白飯, 令你口福大開 !!! 梅頭肉, 豬腩肉, 豬頸肉同樣也是沒有用任何醬醃製, 能保留肉質原先有味道, 只要沾上醬汁已經好有鮮味 !! 仲有韓風大醬芝士蜆肉拉麵, 大醬有少少辣但能接受到。拉麵共有4隻蜆, 還有芝士粒粒及年糕, 真係唔會令你唔飽。拉麵煮得好彈牙, 雖然有好多醬, 但都唔影響拉麵味道。 當然唔少得叫兩杯特飲, 而且只係加 $6, 媽咪要了奇異果茶, 味道較甜, 但有1/3個切片的奇異果比埋你, 當然會食埋啦 !
我就叫了藍天使梳打, 一上枱真係好靚, 而且飲落去好清涼, 食左辣野配埋呢杯簡直一絕 ~ 食到飽晒就真係要去行下啦 ! 九龍城真係好多地方食野, 希望再有機會黎覓食 ~