喺Weekday約朋友食飯,最緊要3個條件:1. 地點方便,收工要趕過嚟3. 好坐,因為我哋要傾偈4. 好食,😆呢個幾時都咁重要呢間由本土名廚張錦祥開嘅餐廳,雖然之前未食過唔知好唔好食,但上網見到貌相幾精緻,位置喺同尖沙咀地鐵站連住嘅K11,而且座位望落頗寬闊,所以就揀佢黎做B仔同朋友嘅Dinner落腳點。🐷祥仔脆脆豬扒飯 $138 表面佈滿麵包糠嘅豬扒,厚身得黎亦炸得金黃。有別於傳統豬扒飯,佢哋嘅豬扒同飯係分開上嘅,所以令到豬扒可保持脆口,唔會咁快比啲汁浸腍,而蕃茄飯亦比普通嘅焗豬落得多材料,蘑菇、洋蔥同黃紅椒等嘅配料份量毫不手軟,汁低輕盈,整體味道不錯,價錢平啲的話會成日嚟食。🦞法式龍蝦湯海鮮一丁 $98Fancy版嘅海鮮一丁非常吸睛,兩隻大蝦加半條大魚,一去一丁麵比人嘅頹風感,不過麵底索汁速度好快,記得影完相要快d食(唔好好似我咁影得太慢,搞到一滴汁都無😂)🐟海龍王羅宋湯 (單點$78 套餐加配 $48)可能係我飲過最足料嘅羅宋湯,濃郁湯頭飲落鮮味重重,海鮮有魚、魷魚同帶子等等,而且佢係擺喺袋裏面俾你剪開個袋嚟飲,又幾盞鬼😝。🍬麥精紅豆冰 $48飲咗咁多年紅豆冰,都係第一次飲麥精
喺Weekday約朋友食飯,最緊要3個條件:
1. 地點方便,收工要趕過嚟
3. 好坐,因為我哋要傾偈
4. 好食,😆呢個幾時都咁重要

🐷祥仔脆脆豬扒飯 $138

🦞法式龍蝦湯海鮮一丁 $98

🐟海龍王羅宋湯 (單點$78 套餐加配 $48)

🍬麥精紅豆冰 $48
飲咗咁多年紅豆冰,都係第一次飲麥精紅豆冰,估唔到又幾夾,麥精加上紅豆,仲有紅豆雪糕,入口香甜有特色,屬創意打卡之選。

🍦西多士雪糕 $58
兩大球雪糕,一黑一白置於西多士上面,迅速把握時間相機食先之後,就馬上攞起刀叉開餐,熱熱地嘅西多士,配搭凍冰冰嘅雪糕,甜甜地又鹹鹹地,加上冰火交融嘅感覺,為味蕾帶來陣陣刺激。

-----
👶🏻B仔整體評價:7.6/10個👍🏻