2022-09-19 595 瀏覽
本來約左另一間餐廳同朋友慶祝生日,見到網紅嚟左打卡好想轉食呢間,竟然仲即日book到,滿心歡喜地期待當晚既約會。8點半嚟到,Staff話我地book左8點鐘遲左,張枱只會保留10分鐘,已經比左其他人,要坐就只可以坐露台位,原來係朋友記錯左book枱時間。我望一望手上既蛋糕,雖然露台位有d熱,但畢竟係自己人既錯,臨急臨忙亦都搵唔到其他餐廳,唯有照要啦。朋友做野要遲到,職員再三提醒9pm last order,決定好就一次過叫,10:30pm要交枱,匆忙地揀左幾道菜,等待朋友既到來。期間隔離枱既男仕叫waiter幫忙教電話入面迷路既女伴點行過嚟餐廳,教左一陣,waiter既語氣都好似有D嫌煩,非常影響感觀,只好期待美食配得返個靚景。暖糯糯嘅麵包,配黑醋橄欖油好好味Stir-fried Seasonal Vegetables with Anchovy好夠味既鯷魚炒雜菜,但作為前菜味道稍濃Signature Spaghetti with 24 Months Parmesan Cheese & Black Truffle Paste入返室內睇表演,師傅用火槍燒溶巴馬臣芝士,將煮好既黑松露past

暖糯糯嘅麵包,配黑醋橄欖油好好味

好夠味既鯷魚炒雜菜,但作為前菜味道稍濃

入返室內睇表演,師傅用火槍燒溶巴馬臣芝士,將煮好既黑松露pasta倒入芝士,撈完放返入煎pan,刮出一片片嘅芝士落去再煮,打卡嚟講非常好,食落係好濃烈嘅芝士味,將黑松露味完全蓋過,share嚟食都有d濟同膩

Slow-cooked Yellow Chicken with Porcini Foam
叫左cod fish嚟錯左雞,見太夜就收爐都無特登講,反而呢道菜係最有驚喜,由牛肝菌整成嘅泡配上嫩滑嘅慢煮雞肉,口感相當獨特,而皮既部份亦好香口

Risotto Milanese with Wagya Ox-Tail
意大利飯好多汁,但食唔出黃色既係咩汁,中間大大件和牛尾,牛味好濃,但肉既份量並唔多,真係好珍貴

Baked Green Apple Filo Pastry with Ice-cream
薄脆既外皮包裹住肉桂粉同蘋果粒,形成一個口袋形狀,睇得出外皮好考功夫,但始終唔太鐘意呢種肉桂味,小瓶入面既吉士汁過於水狀,雲呢嗱雪糕幾creamy

整體食物都唔差,但服務方面真係好有改善空間
1. 我地見室內其實一直有吉位,但佢話遲左嚟唔比
2. 教鄰桌客人朋友去餐廳既路線唔耐煩
3. 換碟唔講聲,突然伸過黎都有d嚇親
4. 人手不足要自己斟水
5. 朋友係門口等左幾分鐘都無人serve
6. 切蛋糕執枱執得好求其
7. 就快十點半要離座既時侯聽到有staff自己傾偈話趕住收工

慢煮雞夠特別同香口,Pasta同Risotto反而比想像中差,OTE既餐廳露台觀景好似幾間都差唔多,但遇到咁嘅服務,下次會慎選其它餐廳

2022-09-17
慶祝紀念