2023-11-20
早一陣子,因為睇到電視飲食節目介紹,見到「祥仔」介紹呢間「避風塘艇家炒蜆」同埋「醬汁大蝦」,好似好吸引咁!所以這一晚便很想試下呢間小炒店。未入店,都怕沒位,剛好餐廳內近門口位有張二人台,我們坐下來。環顧四週,都坐滿食客,見好多台客都有食「羊腩煲」,「咕嚕肉」,同埋「炒蟹」,仲有一個似「烤魚煲」。賣相都好吸引咁!由於友人好想食「羊腩煲」,因此便先點了一份「古法羊腩煲」配生菜(免費)。之後都想試下炒蜆。便點了這兩道菜。先上台是「古法羊腩煲」,仲送一碟「腐乳醬」。 一打開蓋,香噴噴的!已經令人食指大動😜。 食第一口羊腩,好「林」,沒有羊羶味。湯底好香,好好味😋!而且內裡仲有好多馬蹄粒(1/4),厚身冬菇(1/4),又有支竹,有荀,都好足料!而樓面收銀小姐都好好,成日留意我哋的「火🔥」,夠不夠湯,幫我們加湯,睇火,很是窩心☺️!至於「炒蜆」,一食都好滋味!很好!可惜我少飲酒,但我相信這絕對同啤酒十分匹配!另外,我想講下,一邊食飯,一邊看著左邊,右邊的電視節目,主要播有關大廚的烹飪比賽,都好精彩!一邊睇,一邊食(雖然不是食廚師比較的菜式)。但,我都覺得感覺良好!☺️其實仲有好多菜式想試,下次一定再幫
之後都想試下炒蜆。便點了這兩道菜。
其實仲有好多菜式想試,下次一定再幫襯!而且樓面及收銀職員都很親切☺️