2015-09-01 1721 瀏覽
搬進大角咀呢個社區都已經好一段日子了,但每次經過呢間小店總係俾佢長長既人龍嚇怕,見到門口果句「如等超過十五分鐘就免費送高力豆沙」就已經知道呢度一定好受歡迎,無返一頭半個鐘既耐性的話都唔駛旨意入到去。是日難得早放工,六點鬆D就已經去到門口。可能因為時間較早既關係,餐廳只係半滿,order左既食物唔駛太耐就已經上枱。糖醋裏脊︰排骨酸酸甜甜咁非常特別。排骨切到非常之細件,好似一口牛咁既size非常容易入口,再加埋薯仔、波蘿同埋洋葱等等既配菜令到佢「酸mei mei」既感覺非常突出。麻辣墨魚頭︰非常特別既一道菜。本來想簡簡單單就咁叫麻辣墨魚就算,但諗唔到原來「墨魚頭」係咁爽口既。麻辣既醬汁同一般連鎖式餐廳食到既差唔多,唯一要讚既係「麻」既感覺,真係要將食物放入口「一小陣」先至感受到,唔似得平時食開果D工場製作既產品咁一味只係得個辣字。擺埋青瓜落去一齊食更加可以中和下辣既感覺,超正!白菜豬肉餃︰因為個人好怕韮菜果陣味,所以要左白菜豬肉instead。因為撈左白菜,入口既感覺非常之爽口,而肥豬肉既portion都啱啱好,帶出爽口既感覺之餘亦唔覺得只係想cut cost起勢咁用!排骨擔擔麵︰抵到爛!

糖醋裏脊
麻辣墨魚頭
白菜豬肉餃
排骨擔擔麵
排骨擔擔麵︰抵到爛!呢個價錢去果D連鎖店我相信個size得一半都冇!個湯底啱啱好,就算唔係太好辣野既我都可以接受到,不過怕辣既朋友最好request少辣。而麵上面既餸我可以話係我食咁耐擔擔麵以黎最多既。老實講呢D料都係D大路野,點解連鎖店之流要咁姑寒呢!
高力豆沙
高力豆沙︰超正!睇住佢喺我地話「叫起」之後先即刻攞舊粉出黎搓,唔係果D晨咁早就整好半製成品so that可以即刻落鑊度炸之流!入口既感覺唔單止非常鬆軟,而且唔算太甜,唔會好似一舊粉漿住晒成個口既感覺,激讚!

總括黎講,呢個「東北」之名絕對唔係浪得虛名。雖然睇得出食物既味道係經過微調,但係我相信佢都係為左迎合香港人既口味而作出既改變!

溫馨提示︰餐廳位於大角咀既舊區,如喺奧運站出發可以經過匯豐中心電樓梯既short cut 直落地面,行少好多枉路。另外要留意小店地方淺窄,枱與枱之間都無乜空位。最後提埋舊區廁所既衞生情況 - 「你懂的」!
2015-08-26
糖醋裏脊