2022-10-26
雖然香港宜家開始通返關,但未必人人都可以即刻返到家鄉🥹大家嚟呢間位於中環士丹利街嘅《shio 》,或者可以即刻一解思鄉🇯🇵之愁環境為食貓一入到去《shio 》,就彷彿去咗古時嘅日本♥️餐廳成個裝修都係以原木嘅顏色做主調,以老船🛶木為主要結構,再配合埋暗暗柔和嘅燈光,我真係有一刻感覺自己唔係香港🤣如果大家想要多d私隱,唔想坐係出面,重可以預早book和式小包廂tim❗️食物話明係地道傳統嘅日式居酒屋🏮,餐廳提供好多種類嘅串燒。除此之外,重有卷物、刺身同埋熱食當然唔少得日式燒酒同啤酒啦🍺shio卷 $228為食貓同朋友叫咗以餐廳為名嘅卷物💕我哋食得好滿足🤰🏼因為個卷物上面有幾款唔同嘅刺身同埋魚籽,全部都好新鮮同厚身,入面再包住炸蝦🍤同青瓜,口感十足燒飯團🍙 $48 (推介)估唔到呢個燒飯團又燒得幾好食wor🤤出面個層燒到好似燶燶地嘅飯焦,入面就係軟綿綿嘅飯,加埋d 辣汁蒜頭一齊食,唔錯❗️其他燒物(燒鱈魚干$58 + 自家製免治雞肉棒配蛋黃$58 + 日本兩節雞翼$38 + 雞腎 $38 + 日本豚五花腩$48 + 威士忌黑糖菠蘿🍍$42)至於其他燒物都燒得好日本風味,食得出餐廳係用心製作嘅為食
食物
shio卷 $228
燒飯團🍙 $48 (推介)
至於其他燒物都燒得好日本風味,食得出餐廳係用心製作嘅為食貓特別鍾意個雞肉棒配蛋黃♥️
唐揚雞軟骨 $58
通常喺出面食雞軟骨,餐廳只係會比好少,但我同朋友都估唔到呢個份量咁大,慢慢食住嚟送酒又幾好喎👅
靜岡蜜瓜🍈梳打 $48
有時候去居酒屋都唔一定要飲酒嘅,飲番杯咁特別嘅蜜瓜梳打嚟解渴又別有一番風味🗾
為食貓未試過喺香港去過一間咁有日本風味嘅居酒屋🎑呢度同朋友嚟真係好特別呀💛另外一提嘅係,大家重可以借和服👘着住嚟打卡Tim呀🧡