2020-05-12
餐廳裝修走復古文青風, 成間餐廳最signature 既位就係中間既果間小屋仔, 屋仔入面擺左兩張四人卡位, 可惜去到已經俾人坐左😭 咁啱我地坐左係屋仔前既果張枱, 所以都可以影到相🤩 當日去到係食lunch set, 每個set包一杯飲品, Set A & B就包埋沙律🥗 SET A Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯🍛($78)呢個咖哩可以揀雞肉🐔/牛肋肉🐮, 由於我地叫左兩個SET A, 所以就各一啦☝🏾首先我想講既係佢既份量頗大份, 色彩繽紛, 食物好豐富, 有大量淋左日式芝麻醬既沙律, 一小球甜甜地既紫薯蓉, 大概一碗份量既白飯上面放左一粒車厘茄🍚 同埋主角, 甜甜地又辣辣地既咖哩🤩 配埋嫩滑既雞肉/ 煮得夠軟身又帶有少少筋既牛肋肉, 兩款都配有少量既薯仔🥔 紅蘿蔔🥕 同埋青蘋果肉🍏 個咖哩汁撈飯係超級正SET H 蜜糖香烤鴨胸蕃茄蓉意大利麵🍝($78)裝意粉既容器睇落好似唔係好多, 不過食落都幾飽嫁😱 意粉我地擺左一陣先食都仲噴緊煙😂 有四塊厚厚既半肥瘦烤鴨胸, 個酸酸甜甜既意粉醬係有真蕃茄肉係入面, 碟邊灑左少少芝士粉, 係味覺同視覺既享受😌 SET I 泰式冬陰公豚肉片意
SET A Torio 招牌之青蘋紅茶咖哩飯🍛($78)
SET H 蜜糖香烤鴨胸蕃茄蓉意大利麵🍝($78)
SET I 泰式冬陰公豚肉片意粉🍲($88)
呢個意粉好特別同時都係我最期待既一個😌果然係冇令到我失望, 成個意粉聞落已經有好香既冬陰公味🔥 豚肉片舖滿係意粉上面, 煮得夠爽身又扁扁地既意粉掛滿左冬陰公汁, 食落第一啖唔覺辣, 但係後勁既辣係好勁🥵 辣得好過癮, 味道真係好似飲緊個勁辣既冬陰公湯咁
老奶奶自家製日替蛋糕🍰($48)
呢個係跟餐加$48 加既是日甜品, 而我地果日食既就係Basque Burnt Cheesecake 🧀 我想講呢件cheesecake 物超所值🤩 真係好好食, 佢唔會有平日果種食兩啖就想放棄既甜膩感, 而且口感好軟滑, 再帶少少燒左既味道, 好正, 到而家諗返起都流晒口水🤤
跟餐既飲品都唔馬虎, 有清新解暑既糖漬蘋果綠茶🍵/ 醒胃香甜既糖漬橙柳紅茶☕️可以選擇✌🏽 兩款都可以揀凍或熱, 而且都係偏淡味既甜度, 完全飲完都唔會覺得有負擔