2017-04-10
【食得開胃,環境好】約朋友食飯難,約齊一班人仲難。同友人聚會,夾好日子後,決定食下好野,於是有2位系港島番工,所以選擇左銅鑼灣,有個友人鐘德國,所以就選擇左尼間德國餐廳決定一齊試一試入到黎環境唔錯,昏暗得來又有街燈餐廳位於二樓,地點幾容易搵到餐牌選擇多,有德國餐必備的豬手、香腸、黑啤等,可以慢慢挑選點好餐同野飲,就等食最先上的沙拉前餐隻蛋開頭以為是實心,原來是流心蛋而另點的希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他如不太愛魚味的人會有驚喜,因為青蘋果的青爽會令口感更順口,唔錯好味點左紅白沙各二,有傳統薯仔湯和海鮮番茄清湯。薯仔湯是濃底,好味而海鮮清湯有帶子,好鮮味友人點了德國香腸每種味道都唔同,而且好有口感。搭配傳統食法——酸味薯仔泥 感覺不膩之餘,有多重口感。當中的香腸有:煙熏雞肉腸、紐倫堡豬肉腸、農家豬肉腸、慕尼黑腸及辣肉腸,各有特色,送啤酒一流。另一友人點左烤乳豬香脆的烤乳豬外皮酥脆,口感與外面吃的乾身版差好遠,這裡的仍然有將肉汁鎖住上:芝士煙肉焗瑞士麵團 $128芝士配煙士無得頂,味道好,而且焗的時間剛剛好,有少少焦香味下:黑松露野什菌忌廉汁闊條麵 $148闊條麵岩好,不太硬也不太軟,而且野
約朋友食飯難,約齊一班人仲難。同友人聚會,夾好日子後,決定食下好野,於是有2位系港島番工,所以選擇左銅鑼灣,有個友人鐘德國,所以就選擇左尼間德國餐廳決定一齊試一試 入到黎環境唔錯,昏暗得來又有街燈
餐廳位於二樓,地點幾容易搵到 餐牌選擇多,有德國餐必備的豬手、香腸、黑啤等,可以慢慢挑選 點好餐同野飲,就等食
隻蛋開頭以為是實心,原來是流心蛋
而另點的希靈魚柳伴紅菜頭青蘋果他他
薯仔湯是濃底,好味
每種味道都唔同,而且好有口感。 搭配傳統食法——酸味薯仔泥 感覺不膩之餘,有多重口感。
香脆的烤乳豬外皮酥脆,口感與外面吃的乾身版差好遠,這裡的仍然有將肉汁鎖住 上:芝士煙肉焗瑞士麵團 $128
芝士配煙士無得頂,味道好,而且焗的時間剛剛好,有少少焦香味
下:黑松露野什菌忌廉汁闊條麵 $148
闊條麵岩好,不太硬也不太軟,而且野什菌比平時外面食的份量更足 先後點了四杯,三杯無酒精,一杯cocktail
左上:Mihurto
左下:Schnee
右上:Cinderella
右下:Tiffany Blue
四杯各有特色,唔錯 最後唔少得大家既另一個胃的 甜品:
香焗蘋果金寳伴雲尼拿汁
榛子焦糖焗蛋
日本黑芝麻芝士餅
三款甜品中,最鐘意黑芝麻cheese cake,因為味道不太甜,芝麻味岩好,不算重三款都不算太大份,份量岩好
最後買單每人500有找,甘多人食,都算無得輸,好滿足