2018-01-24
荃灣三陂防又稱為潮州街,因為成條巷都開滿大大小小既潮州菜館。夜晚去到就會見到每間菜館既侍應行出鋪外sell自己間餐廳,招呼客人入去,都幾有特色👍🏻 而我今晚就黎左街尾既心夜來潮,估唔到真係咁正!!第一眼見到本menu個封面已經覺得好靚👇🏻Menu都算多野食揀,亦都分好哂唔同section,就算唔係食開潮州野都好容易揀要啲咩。店員主動走過黎叫我地一定要試佢地招牌菜- 潮汕砂鍋粥。我地揀左膏蟹($120)同蠔仔($60)配粥。我想講,唔食由自可,一食真係不得了,因為真-係-好-好-好-正!先講個粥本身,煲得好綿好滑,食落好似以前跟婆婆番潮州鄉下食過既味道,童年回憶都番哂黎😊 另外,啲膏蟹真係好多膏啊😍😍😍 啲蟹膏分散喺成鍋粥度,差唔多啖啖都食到加上啲蟹好足料,相信海鮮愛好者見到都會好興奮啲蠔仔都落足料,唔會成鍋得果幾粒咁😂另外,黎之前已經睇過啲食評介紹牙籤雞($58),所以亦都試左呢味咁趣緻既餸😂啲無骨雞塊炸得好香脆,咬落仲有「卜卜」聲,好味!仲有一樣必食既就係呢個「亂棍打死豬八戒」($88)。本身的確係因為個咁得意既名先嗌,估唔到係咁好食!豬肉每塊肉質都夠爽,連四季豆下齊炒得超夠鑊氣,好
第一眼見到本menu個封面已經覺得好靚👇🏻
啲蠔仔都落足料,唔會成鍋得果幾粒咁😂
啲無骨雞塊炸得好香脆,咬落仲有「卜卜」聲,好味!
仲有一樣必食既就係呢個「亂棍打死豬八戒」($88)。
本身的確係因為個咁得意既名先嗌,估唔到係咁好食!豬肉每塊肉質都夠爽,連四季豆下齊炒得超夠鑊氣,好有大排檔高質小炒既感覺
最後,黎食潮州小炒又點可以唔飲啤酒呢?嗱嗱臨攞起隻戰鬥碗飲勝先
後記:今餐真心食得好滿足,最衰得兩個人唔食得幾好,下次一定要叫多啲人黎試埋我最愛既蠔餅同烏頭先得!😍😍😍