2016-05-23
因有點事情要在附近處理, 當日連早餐都未吃的我完事後第一時間緊係要去搵食先啦~黑布街大部份都係甜品店, 竟然比我見到呢度供應埋午餐對上一次來, 應該大約有大半年多了, 當時還未有咸食供應, 見人少少加上上次食過D甜品又唔係差, 一於入黎食個lunch先回家~得平日中午時間起呢條街出現, 人流極少基本上成條街都無乜人話雖如此, 地面呢層都full house架而陸陸續續都開始人多, 樓上都要開放坐低後, 侍應遞上Menu給我, lunch menu有幾款咸食供應, 價格相宜左望右望, 見到隔離檯都係食緊意粉等熱食不過我想食得輕盈d, 所以就來個: 帶子青蘋果焦糖合桃蜜糖芥末醬沙律青綠中又帶點海鮮, 感覺飽肚一點 (簡直係減肥之選, 低卡:smileheart 落order的時候, 侍應都好細心的提點, 帶子是半生熟的, 真的很細心 他們明白每個客人口味不同, 不是人人會吃未熟的食物 等了大約5分鐘, 沙律送上檯啦嘩...都幾高, 幾大份量喎! 有不同顏色的, 紫色, 綠色, 白色...感覺好健康, 有不同營養自家的沙律醬汁不只是淋在面頭那層菜上, 而是每片菜都被沙律汁撈均,
完事後第一時間緊係要去搵食先啦~
黑布街大部份都係甜品店, 竟然比我見到呢度供應埋午餐
基本上成條街都無乜人
他們明白每個客人口味不同, 不是人人會吃未熟的食物
等了大約5分鐘, 沙律送上檯啦
自家的沙律醬汁不只是淋在面頭那層菜上, 而是每片菜都被沙律汁撈均, 食落口時唔會覺得乾爭爭
帶子青蘋果焦糖合桃蜜糖芥末醬沙律
另外合桃粒都唔好錯過, 每粒都有焦糖包裹著, 勁香脆,
一份沙律有幾個口感
帶子青蘋果焦糖合桃蜜糖芥末醬沙律
其實黎到做甜品主場的地方, 又點會唔點份甜品呢~
對我呢d好甜(品)的女生, 根本就係忍唔住口的
*好甜唔代表吃得很甜
所以左揀右揀, 決定要 抹茶心太軟配豆腐雪榚
今日點的兩份都是綠色為主, 好似好健康呀
抹茶心太軟配豆腐雪榚
抹茶心太軟配豆腐雪榚
暖暖的綠茶溶岩漿夾埋冰凍的豆腐雪榚一齊食超正
淡淡的豆腐味又唔會蓋過綠茶味, 呢d咪唔會妹仔大過主人婆囉, 識得分庄閒, 抵我點你
唔會乾爭爭, 而且甜度絕對係我口味
可能是綠茶帶甘, 而且伴著雪榚來吃的關係吧
我會再來安哥的!
估唔到第二次再來, 咸食都有驚喜!
題外話/補充資料:
簡單點一杯咖啡都有心型拉花, LOVE IT!