2018-09-15
今次去到銅鑼灣行街,再去太古城搵朋友一齊食飯。朋友就推介呢間位於太古城中心入面嘅意大利餐廳。餐廳裝修豪華有氣派,而且門口個招牌非常搶眼,餐廳職員喺門口帶客人入座,態度親切,殷勤有禮。而且呢間意大利餐廳其實係中環米芝蓮一星餐廳,同樣由米芝蓮三星大廚Bombana出任總廚顧問,主打家庭式Pizza、自家製意粉、麵包同甜品等。見到有晚市套餐,我哋叫咗一個試吓。當中包括前菜-生牛肉薄片伴火箭菜及巴馬臣芝士,牛肉嘅份量都頗多,而且每一片都好大塊。牛肉非常新鮮呈現粉紅色,食落去質感鮮嫩,配以芝士同埋火箭菜食好開胃。主菜就係自選雙拼組合薄餅,有七吋咁大,而且Pizza係呢間意大利餐廳嘅主打菜,所以不得不試。最後我哋揀選左有芝士海鮮作為配料嘅Pizza,估唔到Pizza烤得好香,而且驟眼睇表面好多配料,非常有份量!食落去餅底外脆內軟,芝士從我口中拉扯出嚟,好Juicy。套餐嘅甜品有兩款選擇,有我最喜歡嘅朱古力布朗尼伴香草雪糕🍦。甜品賣相非常吸引,底下有厚厚嘅朱古力蓉同埋蛋糕,朱古力味道濃郁,夾雜少少香草雪糕一齊食,能夠中和味道。除此之外,朋友還叫了炭燒法國燒春雞以及炭燒澳洲羊架配薯菜等,同樣地都大讚肉
朋友就推介呢間位於太古城中心入面嘅意大利餐廳。