2023-10-28
天氣開始轉涼,係時候食啲辣野刺激下味蕾,順便暖一暖身。依間分店位於樓上舖,係朗豪坊附近。傷心酸辣粉的湯底非常開胃,同一般餐廳唔同,酸味係以陳醋為主,愈食愈開胃公。我哋就叫左自選二人餐,配2碗酸辣粉,再揀4款小食,非常滿足。餐廳除左酸辣粉,仲有重慶小麵、泡椒米線、涼麵、冷麵等等,小食都好多元化有超過30款,可按自己喜好揀辣度🌶️。另外有烤魚、雞煲、小龍蝦等小菜,亦設有自助配料吧,任食素菜等配料打邊爐。精選二人餐(小辣)$146🌶️傷心酸辣粉以陳醋、有籽辣椒油製作成湯底,用粗薯粉黎吸湯,粗糙的粉好索湯同入味,薯粉煙靭,份量好足。再配以酸菜絲、鹵肉碎、花生粒屬、芫茜、點綴同增加口感,食完仲好開胃唔頂肚。🌶️皇牌口水雞口水雞辣汁可揀辣度,麻麻辣辣好惹味,雞肉十分嫩滑~,雞汁凝固咗變啫喱。底部仲有好脆的花生同青瓜絲鋪底,係每次食都必點的招牌菜式心。🌶️紅油蒜蓉青瓜青瓜入口爽脆,青瓜、切粒無預先醃製,淋上辣椒油同蒜蓉調味。🌶️麻辣肚絲豬肚切成幼絲,加入辣椒油、花生麻醬調味,底部附上香脆花生粒同青瓜絲,十分惹味。🌶️黃金花枝丸炸到金黃色嘅花枝丸,香脆內軟,配上泰式辣醬,滋味可口。
精選二人餐(小辣)$146
🌶️傷心酸辣粉
🌶️皇牌口水雞
🌶️紅油蒜蓉青瓜
青瓜入口爽脆,青瓜、切粒無預先醃製,淋上辣椒油同蒜蓉調味。
🌶️麻辣肚絲
🌶️黃金花枝丸
炸到金黃色嘅花枝丸,香脆內軟,配上泰式辣醬,滋味可口。