2020-07-29
近排不斷有新cafe開張,尤其長沙灣至深水埗一帶,慢慢變成文青cafe新熱點。作為一個偽文青(笑),當然要去試下啦~ 今次就黎左依間見到唔少人都有黎打卡既Contrast Cafe,大部人既必試item都係依個竹炭窩夫同雞蛋布甸,而個布甸聽聞係香港數一數二出色,所以為食既我決定親身黎試下係米真係咁正食完個雞蛋布甸覺得網上既食評都無呃人,因為個布甸真係幾出色,佢個質地唔會太實,而且滑身得黎仲有濃濃既蛋味,而最特別係佢配左一個house expresso,而我覺得依個係一個好大既加分位,因為本身個人覺得佢既焦糖偏甜同唔夠焦香味,但一加左d expresso之後,成個布甸即刻變得更濃郁,而且expresso既甘苦味同布甸既蛋味同甜味都好襯,食完都唔會覺得膩然後就到依個竹炭窩夫,個人覺得最igable既係佢配左一條自家製牛奶雪條,雖然條雪條既牛奶味同忌廉味係幾濃同埋唔算話好甜,但缺點係佢都溶得幾快,食到第二 三塊既時候已經開始變番做牛奶。另外我都好鐘意佢窩夫個種軟糯既質感,令到成個窩夫食落唔會覺得又乾又硬,但因為竹炭本身係無乜味,所以佢面頭會淋左d紅莓醬,同配左個牛奶醬,整體覺得都幾好食最後仲
最後仲叫左杯flat white,咖啡味道略厭唔夠香濃,但奶泡比例係OK的~
總結依間cafe甜品質素係唔錯,價錢都算合理,但座位比較逼,所以一多人既話就會覺得比較嘈同有d焗,如果黎食既話最好平日時間黎就會舒服d~