2020-09-12 185 瀏覽
肥brown一直都好鍾意食燒臘之前上網見到北角開左間Chop Chop食神叉燒, 係由香港四大名廚之一嘅戴龍師傅坐鎮, 就有少少心動得知電影<<食神>>黯然叉燒飯係戴龍師傅出品, 就決定同女朋友一齊過黎朝聖我地又想食叉燒, 又想食油雞, 見到滋味二人餐有三餸一湯都只要168蚊, 好似幾抵, 就嗌左一份<燒味雙拼(梅頭叉燒、切雞)>Chop Chop 嘅梅頭叉燒玫瑰露味幾突出, 肉質瘦而不柴, 配上佢嘅紅蔥頭秘製醬料, 好惹味切雞竟然係雞脾, 超驚喜肉質鮮嫩, 配上蔥油都唔錯<蝦仁炒蛋>雖然Chop Chop係專門做燒臘嘅, 但蝦仁炒蛋都做得好有靈魂炒蛋超滑超多蛋汁, 中間仲有好多爽口嘅蝦仁呢<啫啫唐生菜>Chop Chop嘅啫啫唐生菜都唔錯, 用蝦醬調味嘅煲仔唐生菜味道少咸, 好啱配飯食<例湯>我哋果日嘅例湯係青紅蘿蔔湯, 超足料呢<白飯>白飯都粒粒分明肥brown只能説空穴來風必有因, 叫得食神野食當然有一定水平
肥brown一直都好鍾意食燒臘

<燒味雙拼(梅頭叉燒、切雞)>
切雞竟然係雞脾, 超驚喜
肉質鮮嫩, 配上蔥油都唔錯

<蝦仁炒蛋>
炒蛋超滑超多蛋汁, 中間仲有好多爽口嘅蝦仁呢

<啫啫唐生菜>

<例湯>
我哋果日嘅例湯係青紅蘿蔔湯, 超足料呢

<白飯>
白飯都粒粒分明