久違嘅周圍食,今次去到荃灣海之戀,見門面幾有格調,決定試下佢。餐廳主要以鐵板煮食,坐Bar檯一邊欣賞師傅烹調一邊享用美食確係別具風味。蕃茄蒜子沙律原隻光滑番茄,入口有種淡淡蒜香,配合埋番茄爽脆口感,同淋咗濃郁得來又好refreshing嘅醬汁,帶俾人一種醒神開胃嘅感覺。冰頭漬比較少試嘅菜式,佢係三文魚頭軟骨。咬落有點嚼頭,友人覺得口感似海蜇,味道酸爽,食完隔陣仲有陣油腔,絕對係特式開胃前菜鐵板蟶子肉質十分爽彈,肉地好厚,調味唔需要太多已經品嚐到十分鮮甜。鐵板帆立貝有種酒香,口感剛好,唔會太熟,少許辣味同脆身炸蒜絕對能令鮮香提升。A5和牛坑腩炒飯鐵板鍋氣十足,上檯香氣四溢,食落米粒分明,牛嘅精華完全滲入飯內,有股牛脂香包裹住每一粒飯。最後仲叫咗啲甜品,馬卡龍口感好好同酒店水準可以媲美,鐵板疏乎厘好有特色,鬆軟唔會過甜,食完都無咩負擔。

蕃茄蒜子沙律

冰頭漬

鐵板蟶子
肉質十分爽彈,肉地好厚,調味唔需要太多已經品嚐到十分鮮甜。

鐵板帆立貝

A5和牛坑腩炒飯