2024-03-26 474 瀏覽
Yoho Mall 有間新店叫鉄鍋牛之介,主打一人日式火鍋,見到Lunch menu 都有好多選擇,所以就去入去試吓今次我哋叫咗香港比較少見的壽喜燒,中等價錢,佢哋既食法係先用牛脂沾鍋後,放牛肉下去煎,之後才開始落壽喜燒汁和沙糖,然後慢慢調味。此食法屬關西地區獨有,有別於關東壽喜燒食法,枱面有張咭紙教大家點食,加分。Set lunch 包一碟牛肉,蔬菜,前菜,白飯和雞蛋,牛肉有一定厚度,蔬菜份量亦都足夠。我跟足指示,先將牛脂在鍋底燒香,放牛肉,後加醬汁和糖調味,再點雞蛋食。牛肉雖然唔係和牛,但都好嫩滑,個人覺得食壽喜燒係唔需要配和牛,反而配美國牛就恰到好處,食完一片牛肉之後,再輪流將其他牛肉和蔬菜煎煮,最後倒入醬汁,食材盡吸濃甜惹味的汁醬,加上雞蛋,白飯,簡直係完美配搭。餐廳除了壽喜燒外,還提供豚肉鍋,一人一鍋,迎合唔食牛嘅你。下次唔駛再等去日本,都可以食到壽喜燒啦,開心。

餐廳除了壽喜燒外,還提供豚肉鍋,一人一鍋,迎合唔食牛嘅你。

下次唔駛再等去日本,都可以食到壽喜燒啦,開心。