2023-06-14
辨面館位於中環一條小巷中,主打川式麵和小食,店面不大,但卻充滿了特色,店裡牆上掛了許多面譜。由香港米芝蓮一星四川食府前主㕑黃師傅主理,質素當然不用置疑。今天就一試如何先!川牛麵 $95一碗熱氣騰騰的川牛麵放在我面前,香氣四溢。牛肉入口即化,配上辣椒油和香葱同溫泉蛋,味道鮮美,非常開胃。不過我就覺得有點辣,唔食得太辣嘅可選擔擔麵。慢煮吉列豬扒擔擔麵 $98這道麵條的口感很獨特,彈牙得嚟又有啲煙韌,入口有驚喜!湯底有著濃郁的花生香,掛於麵條上,啖啖都”食”到個湯,搭配上微辣的味道,好正‼️吉列豬外脆內嫩,仲有肉汁㗎!蒜泥白玉卷 $68口感細膩,搭配上豐富的蒜泥,讓人感到清爽。再加上一點點的辣椒油,更加美味。脆脆手工餃子 $52這些餃子炸得很酥脆,餡料也豐富,脹卜卜的,淋上一點點醋,讓這道小食更加開胃。虎蝦窩粑丸 $88窩粑丸外皮炸得非常酥脆,裡面則有豐富的虎蝦餡料,爽口彈牙,好好食,不過$44@略嫌有啲貴😅,如果唔係會再encore多碟🥹堂食還送一罐細罐裝的汽水,幫手解吓辣👍👍
川牛麵 $95
慢煮吉列豬扒擔擔麵 $98
脆脆手工餃子 $52
虎蝦窩粑丸 $88
堂食還送一罐細罐裝的汽水,幫手解吓辣👍👍