2021-06-09 582 瀏覽
雖然餐廳叫麵樂,聽個名覺得係主打拉麵。但其實炸雞定食先係必食之選。餐牌除咗有北海道拉麵,仲有日本家庭料理,例如炸雞、吉列池魚、煎餃子、鯖魚同雞扒定食。炸雞定食有幾款口味揀,分別有原味、他他醬、白蘿蔔蓉同炸蒜辣油。本身想點白蘿蔔蓉炸雞定食,但店員話賣晒,最後點咗原味炸雞定食同吉列炸池魚定食。炸雞定食有四件炸雞,表面炸至金黃色,新鮮炸起酥脆乾爽唔會油淋淋,肉質嫩滑咬落仲有肉汁。一件都好大件下,分幾啖食先食完一件。吉列池魚有兩件,吉列炸漿唔會太厚而且炸得好脆。吉列池魚嘅味道同喺日本食到嘅好相似。他他醬似係餐廳自製而唔係來貨,食得出係日本蛋黃醬同有蛋味,同池魚好夾定食仲包括沙律,前菜,味噌湯同白飯。伴碟沙律新鮮份量足,沙律汁微酸好清新開胃。前菜係獅子狗牛篣䈮篛煮物,幾好味。味噌湯係白味噌唔會太咸。炸雞同吉列池魚定食都好好味,而且份量大一定夠飽。呢個價錢食到正宗日本家庭料理,真係好抵

炸雞定食

吉列池魚定食