Yoho Mall (形點)貴為元朗新浦點,當然唔少得一d新餐廳。不過講開又講,咁新時代廣場係邊度?新元朗中心個名仲用唔用?幾十個名搞到連的士大佬都亂亂地,睇黎同司機講 Yoho Mall/Midtown 最穩陣。家上海係香港暫時只此一間,走現代化路線,內裡暗沈色調用上彩色花窗作裝飾,不失一點舊味道。入口處可以見到師傅製作食物,有包點、麵類、糕點等,為等候中既食客提供現場娛樂,招數雖舊,但普遍見到都幾受落,不時聚了幾位好奇心重的朋友觀摩一番。茶具頗為精緻,不過容量稍細,3至4人都要成日加水。值得一睇當晚服務員態度友善而且都非常細心,不時留意我地既狀況。其實都唔係第一次黎,而有一樣點心次次都會食,就係脆煎小籠包!今晚就叫左砂鍋雲吞雞(半份),脆煎灌湯小籠包同埋煎小黃魚。初初以為半份砂鍋雲吞雞會少好多,點知都夠起碼4人食。色澤奶白,成個砂鍋都被雲吞佔據住,睇落都覺得足料。湯味道夠,但鮮甜味略有不足,唔知道係咪d菜唔夠甜而令到味道未能完全發揮,可惜可惜。話雖如似,縱使未係上品都足夠令我飲完又添,添完又飲,而且飲完之後一d口渴既感覺都無,相信味精方面大家可以放心。雲吞漲卜卜,餡料絕對唔欺場,屬
不過講開又講,咁新時代廣場係邊度?新元朗中心個名仲用唔用?
茶具頗為精緻,不過容量稍細,3至4人都要成日加水。

今晚就叫左砂鍋雲吞雞(半份),脆煎灌湯小籠包同埋煎小黃魚。
砂鍋雲吞雞
砂鍋雲吞雞
初初以為半份砂鍋雲吞雞會少好多,點知都夠起碼4人食。

色澤奶白,成個砂鍋都被雲吞佔據住,睇落都覺得足料。

雲吞漲卜卜,餡料絕對唔欺場,屬肉味重而菜偏少。
脆煎灌湯小籠包
小籠包蒸好再煎香底層,令小籠包多一個花款,喜愛與否見仁見智,我就幾中意。

一啖咬開蒸氣馬上逃跑,我先吸啜湯汁,渺汁滾燙到辣親嘴唇,但中菜大多數都係越熱就越想食,輕輕吹兩口又急不及待要品嚐個小籠包。

湯汁充滿成個小籠包,滿足感100%,食既時候除左平常既口感,仲有一層脆脆感覺夾雜其中,非常過癮。

此外小黃魚未黎得切影相已經被人分屍。煎得香脆而又唔會過份熟,味道鮮又唔過鹹,可以話係洽到好處。

整體黎講家上海俾到我印象都唔錯,食過3次當中 80% 以上食物都非常滿意,服務又細心,所以就算唔係抵食都忍唔住再黎幫襯,特別係個脆煎小籠包,已經係每次必食之選!
2015-10-20
  • 脆煎灌湯小籠包