2010-10-13
太太坐月子, 要買東西就只能由我代表去買. 聽見一田的BB用品減價. 早收工回港, 特來一轉沙田, 掃貨.掃貨前, 總要填飽肚子. 記得在希爾頓中心有一快餐店式既食肆. 是晚既晚餐, 就決定俾你賺.自買票後交水吧. 傳統的快餐店手法. 所有佢地做得出既食物, 已經一一的在收銀處後面的大水牌, 一目了然. 看了晚餐, 中式麵飯, 西式麵飯. 都感覺普通非常, 正想回頭去扒王時, 就在餐牌上方. 發現了鐵板餐. 正合我意, 因為我想, 食塊扒.非常經濟的一個食坊. 鐵板餐. 有湯飲, 有奶茶. 成份野, 功夫多多, 又大碟, 都只是$40. 至少係我心目中, 叫做抵. 即叫即做的, 要等15分鐘. 牛扒配薯菜, 加上燒汁. 弄好了, 自己把汁淋上去, 自己啫....`幸地, 油煙彈到奶茶內了. 結果要飲一杯加了油的奶茶.牛扒, 非常腍的, 可是呢一種腍, 大概是用了梳打粉嗱成. 不過, 沒有梳打粉的味逗留, 已算是功夫做得足夠. 燒汁, 味道香香的. 加上了那牛扒, 能令質素只能說是一般的牛扒, 錦上添花. 著條, 伴菜, 全部有版有眼. 用40元鋸扒, 能額外要求什麼嗎.例湯奶茶雖是普通
例湯奶茶雖是普通, 但表現也不俗.
快餐快吃, 吃飽, 目標是採購.