2018-02-07 657 瀏覽
天氣持續嚴寒,冇嘢開心得過去打邊爐!!最近經朋友介紹下知道有間新開嘅火鍋店位於銅鑼灣鵝頸橋對面,係時代廣場shopping完再過去就啱啱好!!火鍋店名稱叫做<來一鍋>,任飲任食2.5小時,而家新張期內仲有八五折真係好抵食!而且環境舒適坐得夠闊落,張枱又夠位。你知啦,任食打邊爐通常都係叫到一枱都係,如果張台好細就真係好掃興半放題形式需要先揀湯底,這裏有九款湯底或者雞煲可以選擇,之後再揀肥牛片或者黑豚片。而我哋今次揀嘅係海鮮邊爐所以有七款海鮮同埋八種手工丸或餃類拼盤,如果都仲唔夠仲有好多火鍋配料同配菜可以無限追加,聽到都覺得超豐富!!嘢飲當然亦係無限量供應啦,除咗有韓國飲品之外,都基本上有好多大牌子罐裝飲品可選擇,竟然還有x巢咖啡!!!平時喺數字仔便利店買都起碼要8蚊嫁喎!!前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有幾開胃!湯底當然要選胡椒豬肚湯先夠暖身驅寒!淡麻黃色嘅湯底除咗有豬肚外還有鹹菜,個湯底鹹鹹辣辣,淨飲都已經覺得好好味。主角七款海鮮拼盤隆重登場!有扇貝,青口,鮑魚,大蝦,蠔,象拔蚌和珍珠蚌,起開心除咗大蝦以外全部都係貝殼類,全都完整無缺而且不是翻用的環保殼,看圖都知道海鮮
天氣持續嚴寒,冇嘢開心得過去打邊爐!!

而且環境舒適坐得夠闊落,張枱又夠位。

前菜

前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有幾開胃!

胡椒豬肚椗鍋(濃湯)

海鮮拼盤

除咗大蝦以外全部都係貝殼類,全都完整無缺而且不是翻用的環保殼,看圖都知道海鮮們飽滿有光澤!!味道方面鮮甜濃郁不腥,口感彈牙,正喔

西班牙黑豚肉

由於我儘量少食牛肉,所以吃過海鮮拼盤後便揀左西班牙黑豚肉片。這個肉片絕對是超級好食!!肉片不肥膩而口感爽中帶滑,豚肉味濃郁而不臊,我真係差點想再加錢追加。

手工水餃及丸類拼盤

之後仲有手工肉丸和餃子類。
先有豬肉釀鮮冬菇,墨魚釀豆卜。
手工丸類有豬肉丸,牛肉丸及流心牛肉芝士丸。
手工餃類就有,獅城尾雲吞,韭菜餃和羊城水餃。
當中我最愛<豬肉釀鮮冬菇>,<流心牛肉芝士丸>和<韭菜餃>。

<豬肉釀鮮冬菇>~冬菇菇味濃而厚身又大嚿,配上口感彈牙又不臊的豬肉,口感滿滿的而且滿是鮮美。

<流心牛肉芝士丸>~牛肉超級大彈牙!包著濃濃的芝心,正啊。

<韭菜餃>~皮薄餡靚,韭菜鮮嫩無渣配上適量嘅豬肉,很好吃。

其實食完以上東西之後我已經有九成飽,但老公就未夠,因為他本身不太喜歡吃海鮮所以大部分都給了我吃。幸好之後還有無限追加的配菜和火鍋配料。

但因為只是普通的丸類或者菜類為主,所以我沒有特別拍照。

心太軟

真係好飽好飽,但係點都一定要食呢個心太軟!!
因為這可說是我吃過最好吃的心太軟最少排前5名!!
心太軟內有激量的超濃朱古力醬,味道不是好甜但非常香濃軟滑,真係超級超級好食!!

埋單嘅時候,一直都超好服侍的店員主動跟我說其實他們還有3間vip房可供一大班親朋好友一起來大滾特滾。分別可以容納10幾至20幾人不等,包場價錢更可以低至3000元,唔知下次聚會可唔可以夾到咁多人一齊再嚟呢

2018-02-05
前菜
胡椒豬肚椗鍋(濃湯)
西班牙黑豚肉
手工水餃及丸類拼盤