2020-06-13 1013 瀏覽
Pica Pica #上環 ❗️念念不忘超高質西班牙菜❗️最近見都唔少人介紹呢間位於上環嘅西班牙菜🇪🇸見到佢有好多特色嘅tapas,非常吸引,即刻喺網上book位😆雖然價錢唔平,但的確非常好食,每一啖都食到好滿足,非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻!餐廳空間感超大🤩內裏仲設有酒吧枱,好有外國餐廳感覺,配上富有特色嘅西班牙菜式,成個感覺好chill☺️。菜式選擇唔算好多,主要係有海鮮、肉類、蔬菜類嘅tapas,同埋西班牙海鮮飯。‼️tapas係西班牙嘅國粹,每一份都細細地,最啱送酒。店員都有提醒tapas分量偏細,兩個人食都要嗌四五樣先會夠飽,多啲人一齊食嘅就最好嗌埋西班牙飯share。‼️我哋兩個人食咗一個細意大利海鮮飯、三個tapas同埋一個甜品就夠晒飽。所有菜式都係水準之上,以下係每個菜式嘅詳細介紹,想試吓又唔想咁貴就可以睇吓我最推薦邊幾道菜🙈!Waygu steak tartare on charred bone marrow🥩$170招牌菜式🔥居然將和牛tartare放喺一大條牛骨髓上。tartare係半生熟,配埋滑脫脫嘅牛骨髓一齊食,口感冇平時嘅tartare咁軟滑,但就帶有少少咬口。味道亦都同一般
Pica Pica #上環
❗️念念不忘超高質西班牙菜❗️

招牌菜式🔥居然將和牛tartare放喺一大條牛骨髓上。tartare係半生熟,配埋滑脫脫嘅牛骨髓一齊食,口感冇平時嘅tartare咁軟滑,但就帶有少少咬口。味道亦都同一般嘅tartare有所唔同,加咗醋,酸酸甜甜幾開胃,不過就比較鹹,配埋送上嘅小多士一齊食會更好🙈味道唔算最突出,但非常特別,可試可唔試👌🏻。
味道: 4/5
性價比: 3.8/5

Red prawn hotdog Josper grilled prawn head🦐$120/pc
另一個最多人嗌嘅菜式🔥用上西班牙大紅蝦製作嘅熱狗,特別在於要將蝦頭嘅膏唧落個熱狗一齊食,將熱狗嘅鮮味再提升一個層次✨熱狗烘到微內鬆軟,索埋啲蝦汁同埋少許蕃茄肉醬,味道的確唔錯😋不過蝦肉未算好彈牙,而且只有手掌心咁大,性價比偏低,雖然好多人嗌,但係反而覺得可以慳返食其他菜式🙈。
味道: 3.9/5
性價比: 3.5/5

Octopus Galician style on potato al caliu 🐙 $130
較少人嗌呢一個,但真係超級推薦,係我食過最好嘅八爪魚😋😋😋個口感真係正到難以忘記,一定要食過先會明白!底下嘅薯仔都非常好食,微炸,外脆內軟綿綿,配上辣椒粉橄欖油等,非常惹味😆一定一定要試!
性價比: 4.3/5

Small black paella rice 🥘 $115
絕對係我心目中最好食嘅西班牙海鮮飯✨簡簡單單用上墨魚汁醃製,面頭再擺上魷魚、豬腩肉、同埋少許忌廉。店員會幫你完全撈勻所有材料,墨魚汁嘅鮮味非常重,好似仲滲透着蝦嘅鮮甜咁,撈埋啲忌廉之後十分creamy但又唔會覺得膩👍🏻👍🏻👍🏻魷魚同樣口感滿分,而且豬腩肉亦油香十足,一定要嗌,細份都絕對夠兩個人分✨。
性價比: 4.8/5

Spanish cheesecake🍰 $75
呢個芝士蛋糕真係超級勁爆好食🤩普通Menu上見唔到,原來係佢哋嘅特色Menu!芝士蛋糕擺上熱碟上,中間流心,芝士鹹香味超重,同一般嘅芝士蛋糕非常唔同,冇乜蛋糕嘅口感,似食緊一舊烤香咗嘅芝士,滲透着羊奶芝士嘅味道,再配埋酸酸甜甜嘅紅莓sorbet、消化餅碎,真係超好食🥰嚟都一定要嗌,未喺其他地方見過呢一種芝士蛋糕!
性價比: 4.8/5

整體來講呢間西班牙菜真係好有驚喜🤩所有菜式都好獨特,係水準之上,就算已經好飽都好想食埋佢🥰唯一係tapas分量較細,價錢唔算太平,而且因為tapas嘅目的係送酒,所以整體調味偏鹹㗎,如果平時食開好清淡嘅就未必太適合。
Spanish cheesecake
1919 瀏覽