2020-07-12
本人長期喺灣仔返工,午膳時間就去一個位於茂蘿街既豪華咖啡茶廳醫肚,平時都有去開呢間茶記,貪佢人流唔多,午膳時間行入去都即刻有位,而且佢地上菜速度又夠快,十分有效率。佢地有兩間舖,一間本舖,一間位於動漫基地地下,兩者分別唔大,而且仲係隔離,動漫基地果間較為新淨企理,但係本舖冷氣夠d。叫左個沙嗲牛肉+碎牛肉米粉+一杯凍檸茶,佢冇午餐,所有食品飲品要散嗌,加埋約50蚊,唔算好貴,食物質素唔可以要求太高,普普通通啦,沙嗲牛肉腌得幾入味,碎牛肉都唔差,另外,佢沖既凍檸茶幾岩我口味喎,茶底幾靚,甜度適中,其實睇佢色澤就知沖得唔錯架啦雖然呢間茶記供應既食品選擇唔多,而且相對簡單,但勝在地方就腳,價錢合理,又充滿懷舊既老香港冰室味道,有時亦見到食客會同侍應傾下計,整體黎講都不失為一個可以休閒咁享用午膳既好地方!