餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (綿發街)
資訊:

2017-08-15 30 瀏覽
好日都唔去一次跑馬地,同朋友諗返之前打工食既上海菜,又幾想去食返下,就放工行左過去食。去到都唔算多人,環境好舒服,杯茶好好飲。午市套餐,有小食有主菜,加5蚊就有豆漿,算抵啦 O3O首先上到係菜肉餛飩,個湯唔鹹,餛飩大大粒,小小鹹,好飽滿。之後係春卷,炸得好脆,裡面既餡講唔出係乜,不過都幾香口好味。主菜係香菇烤麩,甜甜地,有雲耳同香菇,好下飯。另一個係花雕醉雞,好味,酒香極濃又入口,雞肉唔肥。我嗌左麵,普通麵湯,但麵嚼勁幾好,好大碗差啲食唔哂。朋友嗌既菜飯,大大一碗,樸素既味道。好想好想飲酸梅湯,忍唔住嗌左,好好飲,好耐冇飲過咁正既酸梅湯,酸甜開胃。朋友就嗌左熱豆漿,睇個杯唔大,其實都幾滿足。最後我地嗌左個酒釀丸子,酒香,米香,丸子超多 依間野食同裝潢都係好舒服同行懷舊風,加上杯熱茶,係一個令人放鬆食午餐既好地方,食完又可以行下跑馬地 O3O

午市套餐,有小食有主菜,加5蚊就有豆漿,算抵啦 O3O

首先上到係菜肉餛飩,個湯唔鹹,餛飩大大粒,小小鹹,好飽滿。

主菜係香菇烤麩,甜甜地,有雲耳同香菇,好下飯。

另一個係花雕醉雞,好味,酒香極濃又入口,雞肉唔肥。

我嗌左麵,普通麵湯,但麵嚼勁幾好,好大碗差啲食唔哂。

朋友嗌既菜飯,大大一碗,樸素既味道。

朋友就嗌左熱豆漿,睇個杯唔大,其實都幾滿足。

最後我地嗌左個酒釀丸子,酒香,米香,丸子超多